Balıkesir Akçay Tatil Rehberi
Türkiye sınırları dahilinde turizmin gelişmeye başlamasının tarihi, Balıkesir Akçay’da tatil yapmanın başlama tarihiyle -neredeyse- aynıdır zira Akçay, ülkenin ilk turizm merkezlerindendir.
Bir başka ifadeyle, bugünün popüler tatil merkezleri henüz daha bakirken Akçay, yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktaydı ve bu niteliğiyle turizmin hareketlenmesini sağlayan merkezlerden biri oldu.
Balıkesir Akçay’da tatil yapmak isteyenlere yol göstermesi amacıyla hazırladığımız yazı dizimizin bu bölümünde sizlere genel hatlarıyla Akçay’ın sahip olduklarından ve sunduklarından bahsedecek, diğer bölümlerde ise bu niteliklerini detaylandıracağız. Haydi, başlayalım:
Akçay Nerede, Akçay’a Nasıl Gidilir?
[wps_slider source=”media- 2596,2597,2598,2599,2600″ limit=”5″ link=”none” target=”self” width=”770″ height=”533″ title=”no” arrows=”1″ pager=”0″ gallery=”0″ autoplay=”5000″ speed=”600″]
Akçay, anıldığı gibi, Balıkesir’de yer alır. 2004 yılına değin Balıkesir’in ilçelerinden Edremit’e bağlı bir mahalleyken 2004 yılında belde statüsüne kavuşmuş, kendine ait bir belediyesi olmuş ancak 2012 yılında tekrar mahalle olarak Edremit’e bağlanmıştır.
Konum olarak Kuzey Ege Denizi’nin kıyısında, Edremit Körfezi’nin ortasında bulunan Akçay, kuzeyden çevrelendiği Kaz, Eybek ve Gürgen dağlarının yeşiliyle Ege’nin derin mavi sularını birleştiren bir köprü gibidir.
Bu huzurlu tatil beldesine ulaşmak için Balıkesir iline, Edremit ilçesine varmak gerekir. Edremit merkezine uzaklığı yaklaşık 8 km olan Akçay’a, Edremit ana yolu üzerinde sola ayrılan yolu gösteren tabela takip edilerek ulaşılabilir.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay’a ulaşım rehberimize ulaşmak için lütfen tıklayınız.’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay’a Ulaşım
Akçay’ın bu kadar gözde bir tatil durağı olmasında şüphesiz kolay ulaşılabilir bir noktada olması da vardır. Bu özelliği sayesinde Akçay, yılın sadece yüksek sezonda değil, düşük sezonda da yüzlerce ziyaretçiyi ağırlar. Öte yandan Akçay’a doyduktan sonra buradan Türkiye’nin diğer popüler merkezlerine geçiş yapmak da oldukça kolaydır.
Akçay’ın bazı merkezlere uzaklığı şöyledir:
- Ankara: 620 km
- Ayvalık: 48 km
- Balıkesir: 97
- Bursa: 241
- İstanbul: 489 km
- İzmir: 202
Balıkesir ilinin Edremit ilçesi sınırları dahilinde, Kuzey Ege’de konumlanan Akçay’a ulaşmak için mevcut tüm yollar (kara, hava, deniz ve demir) kullanılabilir:
Kara Yolu:
Merkezine 196 km (yaklaşık 1,5 saatlik mesafe) uzaklıkta bulunduğu Balıkesir, İstanbul ile Ankara’yı İzmir’e bağlayan kara yolu üzerindedir. Şehre ulaşmak için bu illerden ve Çanakkale’den kullanılacak yol, düzgün asfalttır. Akçay’a kara yoluyla İstanbul’dan gelmek isteyenler (Tekirdağ-Çanakkale yolu üzerinden) aradaki 480 km’lik yolu, yaklaşık 7 saatte, Ankara’dan gelmek isteyenler ise aradaki 640 km’lik yolu yaklaşık 8 saatte alabilirler. Varış noktası bu şirin tatil merkezindeki otogar olan şehirler arası otobüsler de bir diğer tercihtir. Dileyen de Balıkesir ya da Edremit’e varan otobüsleri kullanıp minibüslerle kısa bir sürede Akçay’a ulaşabilir.
Hava Yolu:
Akçay’ın bağlı olduğu il, Balıkesir’de biri sivil-askerî olmak üzere iki havalimanı vardır. Merkez ve Koca Seyit havalimanları, hava yoluyla Akçay’a gelmek isteyenler için hizmet eder. Ekseriyetle Akçay’a 16 km uzaklıkta olan Koca Seyit Havalimanı kullanılır. İstanbul ile Ankara’nın yanı sıra yurt dışından da tarifeli seferlerin düzenlendiği bu havalimanına indikten sonra yolcular, yaklaşık yarım saatlik bir kara yolu yolculuğu (servis ve taksi) sonrası Akçay’a ulaşabilir.
Deniz Yolu:
Akçay’a İstanbul’dan deniz yoluyla gelmek isteyen özel araç sahipleri, her gün sefer düzenleyen Yenikapı-Bandırma hattındaki hızlı feribotları (İDO) kullanıp Bandırma’ya 2 saat 15 dk gibi kısa bir sürede vardıktan sonra yaklaşık 2,5-3 saat daha yol alıp Akçay’a ulaşabilir.
Demir Yolu:
Akçay’a demir yolunu kullanarak gelmek isteyenlerin varacakları son istasyon Balıkesir Garı’dır. Garda inen yolcular, 1,5 saatlik bir otobüs yolculuğu ardından Akçay’a ulaşabilir. Ankara, İzmir ve Bandırma ile Balıkesir arasında tren yolculuğu yapmak mümkündür.
Hareket Saatleri: Sefer saatlerimize ulaşmak için hemen idavilla.com.tr/iletisim sayfamızı ziyaret ediniz.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Ailelerin İlk Tercihi Akçay
Çoğunluk tarafından erişkin bireylere yönelik tatil imkânı sunan bir merkez olarak bilinse de Akçay, esasında, 7’den 70’e herkese hitap eder.
Tatilden beklentisi, aile yapısı ve yaşı birbirinden farklı bireylerin Akçay’da geçirdikleri zamandan aynı keyfi almaları, bunun bir göstergesidir. Bu gerçeklik karşısında Akçay’ın herhangi bir noktasının tüm kesimlere hitap etmesi beklenemez.
Örneğin kıyı kesimler tatilden beklentisi daha ziyade “deniz, kum, güneş” üçlüsü olanların; daha iç kesimlerse huzuru arayan, doğa ile bütünleşmek isteyenlerin tercihidir.
Akçay sizin tatil beklentinizi karşılayacak bir merkez mi öğrenmek için lütfen tıklayınız.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay kime göre ?’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Tatili Kimlere Göre?
Türkiye’nin ilk turizm merkezlerinden biri olan ve gün geçtikçe sahip olduklarının üzerine yeni değerler ekleyen Akçay, tertemiz havası, doğal güzelliklerin ortasındaki eşsiz konumu, yer altından çıkan suları, sıcaklığı düşük olması sebebiyle insanı dinçleştiren denizi ve eğlenceli gündüzü gibi gecesiyle de her kesimden turistin beklentisini ve ihtiyacını karşılayan bir yer: Balayı çiftlerinden muhafazakâr ailelere, özgürlüğüne düşkün gençlerden tatili huzurla eşleştiren bireylere, tatilini yerel tatlarla zenginleştirmek isteyenlerden alışveriş tutkusundan tatilde de vazgeçmeyenlere kadar herkesin!
Emekli olup buraya yerleşenlerin sayıca fazlalığı, Akçay’ın gençlere hitap etmediği anlamına kesinlikle gelmiyor. Bunun anlamı, bu güzelliklerin tadının daha fazla çıkarılmak, bu güzelliklerden kopmamak istenmesi… Akçay tatili kime göre, Akçay’da kimler tatil yapar, Akçay kimlere hitap eder, diye merak ediyorsanız detaylar yazımızda.
Deniz, Kum, Güneş, Eğlence ve Huzur Bir Arada
Akçay, yaz tatilini kumlarda güneşlenip girdiği denizde ferahlamak, denizden çıkıp kıyıdaki kafelerde bir şeyler yiyip içmek, hem konakladıkları bölge sınırları içinde hem de dışında doğal, tarihî ve kültürel değerler keşfetmek isteyen ailelerin yanı sıra denize de gireyim, doğa yürüyüşü de yapayım, cip safari turlarına da katılayım, özetle, bir doğa tatili yapayım, diyenlere de hitap ediyor. Burası, huzurun yanı sıra eğlence de vadediyor: Gündüz ayrı, gece ayrı…
Akçay’ın misafirleri, gündüz sahil şeridinde kurulu kulüplerde canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğleniyor, güneş Kaz Dağlarının ardında kaybolduğunda ise kordonun ya da ünlü isimleri ağırlamış olan/ağırlayan gece kulüplerinin enerji veren, renkli havasını soluyor. Özetle bu şirin tatil merkezi, denizi, kumu, güneşi sevenlerle huzuru arayan herkesi kucaklıyor.
Uygun Fiyatlarla Konaklama İmkânı
Tatil yaparken cebini düşünenler için de Akçay, Türkiye’nin en popüler tatil merkezlerinden zira burada uygun fiyatlı pek çok otel, pansiyon, tatil köyü bulunuyor. Bu tesisler dönem dönem kampanyalar düzenleyerek her kesimden aileye tatil imkânı sunuyor. Uygun fiyatlı konaklama ile eş anlama gelen “kamp” da Akçay’da yapılabiliyor. Kampçılar Akçay’ı tercih ediyor; dağlardan esen rüzgârın serinliğinde, muhteşem bir manzara eşliğinde güne uyanmak, sırtını yemyeşil dağlara yaslayıp yüzünü Ege Denizi’ne çevirmek isteyen kampçılar… Bu konaklama alternatifleri, Akçay’ın gelir düzeyi birbirinden farklı kesimler tarafından tercih edilmesine olanak sunuyor.
Kolay Ulaşım
Akçay, kolay ulaşılabilir bir noktada kurulu olması sebebiyle tatil gününden çalmak istemeyenleri de cezbediyor. İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Çanakkale gibi büyük şehirlerden buraya ulaşmak, oldukça kolay. Kolaylığı hem kara, deniz, hava ya da demir yollarından birini seçmeye imkân sunmasından hem de bu yolculukların kısa sürede tamamlanmasından ileri geliyor. (Detaylı bilgiyi içeren Akçay’a Ulaşım başlıklı yazımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.)
Evcil Hayvan Dostu Oteller
Eğer sizinle birlikte yaşayan dört patili bir dostunuz varsa da Akçay tatilinizden memnun ayrılırsınız. Burada ve/veya yakın çevresinde kurulu kimi oteller, misafir ayrımı yapmıyor. Örneğin tatiliniz süresince Akçay’ın yanı başında, Güre’de, Kaz Dağlarının gölgesinde kurulu, evcil hayvan dostu İdavilla Butik Otel’de konaklayabilir, böylelikle hem en sadık arkadaşınızı evinizde yalnız bırakmaz hem de nitelikli hizmetler alacağınız bir mekânda konaklayarak tatilinizin tadını çıkarma imkânı elde etmiş olursunuz. (İdavilla Butik Otel hakkında detaylı bilgi için hemen idavilla.com.tr adresini ziyaret ediniz.)
Yerel Lezzetleri Tatma İmkânı
Gezginler bilir: Yoğunluk sebebiyle turistik beldelerde hizmet veren otellerin ya da restoranların mutfaklarından çıkan lezzetler her zaman tatmin etmeyebilir. Akçay’da ise bu durum söz konusu değil. Çünkü burada satışa sunulan yiyecek ve içecekler her zaman tazedir, kaliteli bir biçimde hazırlanmıştır. Özellikle zeytin ve zeytinyağı üretiminin bölge için önemli olması, mutfağının da sağlıklı olmasına yol açmıştır. Bu sebeple başta çocuklu aileler olmak üzere tatili süresince damak zevkinden vazgeçmek istemeyen, sağlıklı ürünler tüketmek isteyen herkes Akçay’da gönül rahatlığıyla konaklayabilir. (Akçay lezzetlerini merak edenler tıklayabilir.)
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay’da Ne Zaman, Nerede Tatil Yapılır?
Akçay’da nerede tatil yapılacağı, buraya gelme planı yapanların merak ettiği soruların başında gelir. Akçay’da, merkezin yanı sıra Yenimahalle, Sarıkız, Turban ve Güre, tatilin geçirilebileceği noktalardır. İsmi anılan yerler hakkında detaylı bilgi veren yazımıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Peki, Akçay’a ne zaman gitmeli? Bu sorunun doğru bir cevabı yoktur zira Akçay, her mevsim farklı güzellikler yaşatır ziyaretçilerine.
Yılın hangi mevsiminde buraya gelindiğine göre yapılacak tatilin rengi de değişir. Seyahatinizin denk geldiği mevsime göre Akçay’ın size sunacaklarını öğrenmek için lütfen tıklayınız.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’4 mevsim Akçay ‘ open=’no’ icon=’caret’ ]
Mevsimlere Göre Akçay Tatili
“Akçay’a ne zaman gitmeli?” sorusu, tatilini burada geçirmek isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında gelir. Bu soruya verilebilecek yanıt, kişilerin tatilden beklentilerinin değişmesiyle değişecek olsa da sıcak ve ılıman iklimin hâkim olduğu Akçay’da dört mevsim de tatil yapmak mümkündür. Akçay her ne kadar dağ ve deniz turizmiyle öne çıkması sebebiyle bir yaz rüyası olarak düşünülüyor olsa da ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında da misafirlerine pek çok olanak sunar. Akçay’da hava sıcaklığı yıllık ortalama 16,1 °C; deniz suyu sıcaklığı ise yıllık ortalama 17 ila 19,5 °C arasıdır. Edremit’in bu en popüler tatil durağındaki yağış miktarı da yıllık 669 mm’dir. Bu bilgiler temelinde hazırlamış olduğumuz Mevsimlere göre Akçay Tatili başlıklı bu yazımızı sonuna kadar okumadan tatil programınızı detaylandırmamanızı tavsiye ederiz.
Yaz Aylarında Akçay Tatili
Bakımlı plajlarıyla, yazın beraberinde getirdiği sıcaklığı misafirlerinin üstünden atmaya yetecek soğukluktaki deniziyle, sahil hattının uzunluğuyla, su sporlarının da içinde bulunduğu eğlenceli aktiviteleriyle, doğa yürüyüşlerine imkân sunan coğrafyasıyla ve daha nice özelliğiyle Akçay, Türkiye’nin yaz aylarında tercih edilen en güzel sahil beldelerinden.
Sezonun açılmasıyla nüfusunun 200 binlere çıkması, Akçay’ın en çok yaz aylarında tercih edildiğinin bir göstergesi sayılabilir. Bölgenin en kurak ayı, ortalama 8 mm yağışın düştüğü ve sıcaklığın ortalama 25,8 °C olduğu temmuz ayıdır. Haziran ayında ortalama 23,1 °C’de olan hava sıcaklığı, ağustos ayında 25,6 °C’lerde seyreder. Deniz suyu sıcaklığı da hava sıcaklığının artmasına paralel artar ve 24 °C’nin altına düşmez.
Bölgede bu aylarda su sporları aktiviteleri ile çeşitli koy ve adalara yönelik yat turları da gerçekleştirilir. Denizden maksimum tat almak isteyenler bu aktiviteler ile turlara mutlaka dâhil olmalıdır.
Sıcaklıklar deniz turizminin yanı sıra dağ turizmine de etki eder. Bu mevsimde doğa yürüyüşleri ve dağ bisikletçiliği, zeminin kuru olması sebebiyle daha rahat yapılabilir. Akçay’ın yanı başındaki Kaz Dağlarında da denize yakın alanlarda da yaz aylarında kamp yapmanın keyfi bir başkadır.
Otellerin fiyatları diğer aylara göre yükselişe geçse de popüler tatil merkezlerindeki fiyatlarla kıyaslandığında Akçay, yine de ekonomik fiyatlı tatil imkânı sunar. Üstelik, sundukları ve sahip oldukları değerler açısından burası, diğer bölgelerden geri de kalmaz.
Kış Aylarında Akçay Tatili
Akçay, sadece yaz tatillerinin değil, aynı zamanda kış tatillerinin de nitelikli bir şekilde geçirilebileceği merkezlerdendir. Kış tatili, dendiğinde aklınıza kayak imkânı gelmesin: En nihayetinde burası, Ege’nin bir parçası. Eylül ayı ile başlayan koşuşturmaya mola vermek, büyük şehirlerin bunaltıcı kalabalığından ve kışın sert soğuğundan kaçıp kafa dinlemek isteyenler için Akçay, yaz mevsimi sonunda uğurladığı son misafirinin ardından sakin ve doğal güzellikler içinde geçirilecek bir tatil imkânı sunar. Yaz mevsimindeki Akçay’ın kalabalığının 7-8 kat azalmış olması, huzur arayan ziyaretçiler için büyük şanstır.
Yaz aylarına göre daha kış aylarında daha fazla yağış alıyor (En fazla aralık ayında yağış alır: Ortalama 134 mm) olsa da Akçay’da hava sıcaklığı en düşük olduğunda dahi (ocak ayı) ortalama 7,1 °C’nin altına inmez. Aralık, ocak ve şubat aylarında Akçay’daki hava sıcaklığı değerleri, 5 °C ila 12 °C aralığındadır.
Kış aylarında deniz suyu sıcaklığı denizden faydalanmaya elverişli derecede olmasa da Akçay’da gezginler yine de denizden faydalanabilir: Günler diğer bölgelere görece daha ılık geçtiğinden sahil bandında yürüyüşler yapılabilir, buradaki restoran ve kafelerde, muhteşem bir manzara eşliğinde romantik anlar yaşanabilir. Tedarikli bir şekilde gelinirse (uygun kıyafet ile uygun araç gereçler) Kaz Dağlarında doğa yürüyüşü yapmak ve tablolarla yarışacak nitelikte kış fotoğrafları çekmek de mümkündür.
İlkbahar Aylarında Akçay Tatili
Mart, nisan ve mayıs aylarında tatil yapmayı planlayanlar için de Akçay, oldukça uygun bir merkezdir. Kışın sulanan topraklar yeşermeye, doğa canlanmaya, şelaleler coşmaya, deniz yavaş yavaş cezbetmeye başlar. İlkbaharda Akçay’da olanlar ekseriyetle yazın kalabalığını ve sıcağını sevmeyenlerdir. Akçay’da sıcaklık mart ayında ortalama 10 °C iken giderek artarak nisan ayında ortalama 14,1 °C’ye ve mayıs ayında ortalama 18,9 °C’ye yükselir.
Ilıman iklimin hüküm sürmesi sebebiyle Akçay’da bu mevsimde de “yaz tatili” yapılabilir. Dileyen, mayıs ayında denize girebilir, diğer aylarda yaz sıcağı sebebiyle uzak durduğu Akçay’ın güzelliklerini, örneğin çevresindeki müzeleri, antik kentleri ve Kaz Dağları Millî Parkı’nı keşfe çıkabilir.
Bu ay, özellikle fotoğraf tutkunlarına hitap eder. Baharın patlamasını karelemek isteyen tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçılar için Akçay, ilkbaharda mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Üstelik henüz aşırı bir kalabalığın olmaması, hem huzurlu bir tatile olanak sunar hem de uygun fiyatlı konaklamaya.
Sonbahar Aylarında Akçay Tatili
Eylül, ekim ve kasım ayları, kurak sıcaklıkların geride kaldığı aylardır. Ortalama sıcaklıklar, sırasıyla, 22 °C, 14,1 °C ve 12,5 °C’dir. Ege Denizi’nin sıcaklığı eylül ayında yaz aylarındaki sıcaklığı aratmadığından yaz tatilini bu aya sarkıtmak mümkündür. Akçay, bu mevsimde hava sıcaklığı da nüfus da düşüşe geçtiğinden daha rahat bir şekilde konaklamak ve çevreyi yaşamak isteyenlerle dolar.
Eylül ayında yaz aylarında yapılabileceklerin hemen hemen hepsini yapmak mümkün olsa da ekim ayında artmaya başlayan yağışlar kasım ayında giderek şiddetlenir ancak romantik bir tatilse düşlediğiniz bu aylarda yağmur altında kordonda sevdiğinizle birlikte yürüyerek unutulmaz anlar biriktirebilirsiniz. Bunun haricinde müze ziyaretleri yaparak gündüzü kapalı mekânlarda, geceyi de konakladığınız otelin sunacağı romantik konsept paralelinde geçirebilirsiniz.
Renklerin geçiş yaptığı fotoğraflar çekmek sizi mutlu ediyorsa Akçay’ı mutlaka sonbaharda ziyaret etmelisiniz. Bu mevsimde Kaz Dağları ve Akçay’ın doğası, size bu imkânı fazlasıyla sunacak çehreye bürünmekte.
Hangi Mevsimde, Nerede Konaklamalı?
Akçay’da yaz mevsiminde konaklanacak mekân seçeneği daha fazladır. Oteller, pansiyonlar, çadır kampları ve tatil köyleri, kapasitelerinin neredeyse tamamı dolu olarak hizmet verir. Mevsim yazdan dönünce ise doluluk oranları azalır, bazı mekânlar kapanır. Özellikle profesyonel olarak kampçılıkla ilgilenmiyorsanız kış aylarında otelleri tercih etmenizde fayda var.
Akçay ile Akçay’ın yanı başındaki mahallelerde dört mevsim hizmet veren oteller bulunur. Bu otellerden biri olan, butik otel konseptiyle hizmet veren ve 12 ay boyunca kapısını açık tutan İdavilla Butik Otel, sadece denize yürüme mesafesinde olması dolayısıyla değil aynı zamanda Kaz Dağlarının verdiği oksijen dolu nefesin 365 gün yemyeşil olan bahçesine kadar gelmesi, pet dostu otel olması, balayı çiftleri ile romantik bir tatil geçirmek isteyen herkese yönelik bir ambiyansa sahip olması, kaliteli hizmetler sunması ve yazarak anlatmakla bitmeyecek, sadece yaşanınca anlam kazanacak pek çok özelliği sayesinde mevsimlerden hangisi yaşanıyor olunursa olunsun, tatilcilerin tercihi
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay’ın Öne Çıkan Özellikleri
Başta yaz ayları olmak üzere yılın tüm zamanlarında Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlayan Akçay, burada yer vermeye değer, kendine has pek çok özelliğe sahip.
Bunlardan ilki, elbette, doğası.
Akçay, sırtını yasladığı dağları örten yeşillikler sayesinde tertemiz bir havaya ve engin denizi sayesinde de deniz turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip.
Denizinin altından artezyen suları çıkmakta ki bu durum dünya genelinde Akçay haricinde bir tek İtalya’nın bir köyünde görülür.
Deniz suyu, bu devamlı kaynayan yer altı suları nedeniyle yaz aylarında soğuk, kış aylarında sıcak. Akçay bu özelliğiyle yaz aylarının bunaltıcı sıcağı altında serinlemek isteyenleri kendine çeker.
Uğruna şarkılar bestelenen ve her noktasından denize girmenin mümkün olduğu Mavi Bayraklı sahili de en az denizi kadar ünlüdür. (Akçay sahilleri hakkında detaylı bilgi edinmek için lütfen tıklayınız.)
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay Sahilleri : Edremit Akçay Plajı ve Denizi’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Sahilleri
Edremit’in mahalleleri arasında ayrı bir yere sahip olan Akçay, misafirlerine denize girmeleri için pek çok alternatifi bir arada sunar. 90 km’lik sahil bandı boyunca Akçay’ın her noktasından denize girmek mümkündür. Kıyıdan açılanları denizin ortasında farklı noktalarda bir sürpriz bekler: deniz tabanından çıkan tatlı ve soğuk sular! Kısmen çakıllı olan Akçay sahilleri arasında en yoğun ilgiyi görenleri merak ediyorsanız detaylar yazımızda:
Kordon Boyunu Takip Edin, Dilediğiniz Yerden Denize Girin!
Akçay kordon boyunca yer alan ve güvenli bir şekilde denize girmeyi mümkün kılan plajların tamamı, yaz aylarında tatilcilerin yoğun ilgisiyle karşılaşır. Bu plajlarda duş, WC, soyunma kabini, şemsiye, şezlong gibi ihtiyaçların yanı sıra kafe ve beach kulüpleriyle yeme-içme ve eğlence ihtiyaçları da karşılanır. Plajlardaki kalabalığın arasına karışmak istemeyenler, plajlar dışında kalan noktalardan ya da Akçay’ı biraz geride bırakıp sahil boyunu devam ederek farklı koylarda da denize girme imkânına sahiptir.
Akçay’da konaklayanların ve “Konakladığım bölgeden çok uzaklaşmadan yeni denize girme durakları da keşfedeyim” diyenlerin faydalanabilecekleri plajlar şöyle:
Akçay-Belediye Halk Plajı
Adından da anlaşılacağı üzere, halka açık bir plaj olup girişte ücret istenmemektedir. Kum plajda özel sektöre ait çay bahçeleri ile büfe vardır. Akçay’ın yaz aylarında doluluk oranı en fazla olan plajlarından olan Belediye Halk Plajı’nda cankurtaran da mevcuttur.
Altınkum Plajı
Akçay’ın bir diğer popüler plajı da diğer plajlara nazaran daha az bir geçmişi bulunan Altınkum Plajı’dır. İsmine yakışır şekilde açık renkte incecik kumlara sahip bu plaja da giriş, diğer halk plajlarında olduğu gibi ücretsizdir. Plajda şezlong ve şemsiye ihtiyaçlarını karşılayan pek çok işletme vardır. Bu hizmetlerden yararlanmak için ücret ödemek istemeyenler, plaja kendi şemsiyeleri ve hasırlarıyla gelebilir.
Sarıkız Plajı
Akçay’daki halka açık plajlardan bir diğeri de Sarıkız Plajı’dır. Bu plaj da en az diğer halk plajları kadar rağbet görmekte olup ücretsizdir. Sarıkız Plajı’ndaki özel işletmelerden ücret karşılığı şezlong ve şemsiye temin etmek mümkün. Dileyen, kendi şemsiyesi ile de plaja giriş yapabilir.
Eski Turban Tatil Köyü Önü Plajı
Bu plajın en büyük özelliği, “A sınıfı kalite”de olması ve ünlü Zeytinli Rock Festivali’nin yapıldığı alanın hemen yanı başında kurulu olmasıdır. Girişin ücretli olduğu özel halk plajında şezlong ve şemsiye hizmeti de ücret karşılığı sunulmakta.
Saka Çim Plajı
Akçay Limanı’ndan hemen sonra gelen bu plaj, diğer plajlara göre daha az kalabalık ve hâliyle çok daha sakin. Girişin ücretsiz olduğu plajdaki şezlong ve şemsiyelerinden yararlanmak için belirli bir ücret ödemek gerekmekte. Saka Çim Plajı’nda ayrıca kafe ve restoran hizmetleri de sunulmakta.
Güre Plajı
Bölgedeki en popüler plajlardan biridir. Özellikle bir anda derinleşmemesi nedeniyle çocuklu aileler tarafından tercih edilen kum plaja giriş ücretsizdir. Ücret karşılığında, plajda bulunan tesislerin sunduğu imkânlardan yararlanılabilir. Plajda duş ve soyunma kabinleri de mevcuttur.
Ören Plajı
Burhaniye’de yer alan ve oldukça geniş bir alana sahip olması dolayısıyla rahat bir ortam sunan Ören Plajı, Mavi Bayraklı plajlardandır. Tatilciler girişin ücretsiz olduğu plaja kendi şemsiyelerini getirebildikleri gibi ücret vererek sahilde kullanıma sunulan şezlong ve şemsiyelerden de yararlanabilmekte. Unutmadan ekleyelim, buradan girilen deniz, soğukluyla bilinmekte.
Altınoluk Merkez Plajı
Altınoluk’taki en popüler plaj, Altınoluk Halk Plajı. Bu plajın en önemli özelliği Mavi Bayraklı olması. Akçay’ın yanı başındaki bu plaj, sert kumdan oluşmakta. Bu noktadan girilen temiz denizin tabanı da kum.
Altınoluk Antandros Plajı
250 m uzunluğunda, 45 m genişliğindeki plaj, halk plajı olup çakıllıdır. Çevresindeki zeytin ağaçları sayesinde bol oksijenli bir ortam sunan plaj, Mavi Bayraklıdır. Bir akvaryumu andıran plaja giriş ücrete tabi değildir.
Özdemir Plajı
Altınoluk’a gelindiğinde misafirleri ağırlayan birbirinden farklı güzellik ve özellikte başka plajlar da mevcut. Bunlardan biri de Özdemir Plajı. Herkese açık olan plaj, çok geniş olmamakla birlikte uzun olması sebebiyle ihtiyacı karşılamakta. Denizi sığ olmayan plajda kişisel gereksinimleri karşılayan işletmeler de mevcuttur.
Hay Beach Club
Akçay ile Altınoluk arasında konumlanan Hay Beach Club, geniş bir plaj olmasa da alternatifler arasında yer almakta. Denizinin sığ olması dolayısıyla tercih edilen kum plaj, özel olarak işletilmekte. Dileyen kendi şemsiyesini getirerek plajdan yararlanabilirken dileyen ücretini ödemek suretiyle plajda kurulu şezlong ve şemsiyelerden yararlanabilir.
Zeytinli Plajı
A sınıfı kaliteye sahip bölge plajlarından bir diğeri de Zeytinli Plajı’dır. Akçay’a 2 km uzaklıktaki Zeytinli’nin plajı, Akçay plajlarına göre daha sakin, denizi ise Akçay’ınki kadar ferahlatıcıdır. Geleneksel hâle gelen Zeytinli Rock Festivali sırasında %100 doluluk oranına ulaşan plajda ihtiyaçları karşılayan çeşitli hizmetler (şezlong, şemsiye, yeme-içme vs.) mevcuttur.
Anılan plajlar haricinde Akçay tatili yapanların Edremit sınırlarını aşmadan gidilebilecek plajlar şunlardır:
- Akçam Otel Önü Plajı
- Akçay Deresi
- Altıner Otel Plajı
- Askerî Kamp Bitişiği Plajı
- Afrodit Tatil Köyü Plajı
- Dalyan Bölgesi
- Fener Sahil Sitesi Plajı
- Güre Deresi
- Heramis Tatil Köyü Plajı
- Körfez Tatil Sitesi
- Melek Hanım Sitesi Önü Plajı
- Özdemir Sitesi Önü Plajı
- Pina Deresi
- Şahin Deresi Yanı Plajı
- Sır Motel Önü Plajı
- SSK Kampı
- Yenimahalle Deresi
- Zeytinli Çayı
* A Sınıf Kalite: Deniz suyunun mükemmel seviyede temiz olduğunu anlatır.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Kordonu da “Akçay” dendiğinde akla ilk gelenlerden.
Bu kordon, hem yerli halkın hem de tatili süresince Akçay’ı geçici ikameti sayanların özellikle de gün geceye döndüğünde mutlaka yürüyüş yaptıkları bir bant.
Hediyelik eşya, kıyafet, züccaciye, aksesuar vb. ürünlerin satışının yapıldığı sergilerin bulunduğu kordonun, geçmiş dönemlerde aşıkların yegâne buluşma noktası olduğunu da belirtelim.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay Alışveriş ve Hediyelik Eşyalar’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Hediyelik Eşya Rehberi
Akçay’dan ne alınır, diye düşünenler için güzel haber: Akçay tatili yapanlar bu tatillerinden anı kalacak pek çok hediyelik ürüne kolayca ulaşma imkânına sahip. Kuzey Ege’nin en popüler tatil duraklarından olan Akçay’daysanız gün içinde merkezde ve yakın çevrede yapacağınız gezilerde pek çok hediyelik ve süs eşyası ile yöresel ürüne denk geleceğinizi belirtelim. Akçay Hediyelik Eşya Rehberi başlıklı bu yazımızda eşinize dostunuza ya da bizzat kendinize hediye edebileceğiniz bu ürünlerden bahsedeceğiz.
Akçay’ın Alışveriş Durakları
Akçay, hem merkez bölgesindeki mağaza ve dükkânlarda hem de kordon boyunca yan yana dizili tezgâhlarda ve dükkânlarda sergiler hediyelik ve yöresel ürünlerini. Edremit’in diğer mahallelerinden Altınoluk, Güre ve Küçükkuyu’nun yakınında yer alıyor olsa da yerli halkına ve misafirlerine daha fazla alışveriş imkânı sunan market, mağaza ve dükkânlarının sayıca fazlalığı sayesinde onlardan ayrılır.
Akçay’da Alışveriş Yapılabilecek Yerler:
Akçay Çarşısı
Çeşitli ihtiyaçları karşılamak üzere yapılan alışverişlerin duraklarından biridir. Merkezde bulunan bu çarşı, güneş battıktan sonra kalabalıklaşmaya başlar: Özellikle yaz aylarının hafif esintili akşamlarında genciyle yaşlısıyla tüm turistlerin akınına uğrar. Çarşı, alışveriş esnasında yorulup soluk almak isteyenler için çay ve dondurma keyfi yapmaya imkân sunan kafelere, yeme içme ihtiyacını karşılayan büfe ve restoranlara ve gün sonunda eğlenceye doyulacak barlara da sahiptir.
Akçay Kordon Boyu
Akçay’da çeşitli yöresel ürünlerin ve el emeği hediyelik eşyaların alınabileceği yerlerden biri de Akçay kordonudur. “Gece pazarı” olarak da nitelendirilen Akçay kordonu, sezon süresince ve özellikle akşam vakitlerinde önünde sıra oluşan tezgâhlara ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Güzel havaların fırsat bilinmesiyle kurulan tezgâhlar deniz kokusu eşliğinde yürüyüş yapan turistlerin ilgisini çekecek envaiçeşit ürünle dolar, taşar.
Akçay Pazarı
Cumhuriyet Meydanı’nda, cuma günleri kurulur. Düzenli olarak yapılan denetimlerle sunulan hizmetlerin kalitesinin artırıldığı pazar, her kesime hitap eder ve kuruluşundan kapanışına yoğun ilgi görür.
Akçay’dan Ne Alınır?
Akçay tatili yapmakta olanlar için anılan Akçay’ın alışveriş durakları, bazen benzer, çoğu zaman birbirinden apayrı ürünler sunar.
Akçay’da konaklayanlar, Akçay çarşısına gittiklerinde ayakkabı, kıyafet, züccaciye, oyuncak, farklı ham maddelerden üretilmiş takı ve büyüklü küçüklü hediyelik eşya bulma imkânına sahip. Buradaki kimi noktalardan değişik tasarımlı şişeleriyle göz dolduran, lezzetiyle damaklarda unutulmaz tat bırakan Akçay’ın ünlü zeytini ile zeytinyağını da satın almak mümkün.
Canlılığını kış aylarının gelmesiyle nadasa bırakan Akçay kordonunda ise alışveriş tutkunlarını memnun edecek çok sayıda alternatif vardır. Sahil şeridi boyunca açılan tezgâhlarda Akçay’a özgü, birbirinden renkli ve çeşitli hediyelik eşyayı satın almak mümkün. Kurulan tezgâhların haricinde kordondaki dükkân ve marketlerde de biblolardan magnetlere, cam ürünlerden takılara, el ürünlerinden yöresel tatlara farklı nitelikte pek çok hediyelik ürün satılmakta.
Akçay’ın sahil kesiminde ve merkezinde sunulan yiyeceklerin tadına varanlar Akçay’dan ayrılmadan evvel bu lezzetlerin ham maddelerini yanlarında götürmek istemekte ve bu istek doğrultusunda her cuma Akçay’ın Cumhuriyet Meydanı’nda sabahın erken saatlerinde kurulan semt pazarına gitmekte. Buradaki kurulu tezgâhlarda Ege otları başta olmak üzere tazecik sebze ve meyveler, süt ürünleri, zeytin ve zeytinyağı vb. organik, katkısız, %100 doğal ürünler müşterilerini bekler. Valizinizde mutlaka bu lezzetlere yer açmanızı tavsiye ederiz.
Novada Alışveriş Merkezi
Balıkesir’in en büyük alışveriş merkezi (AVM) olan Novada, Edremit’te yer almakta. Turistlerin ihtiyaç duydukları her şeyi bulabilecekleri AVM, Akçay’a yaklaşık 15 dakikalık uzaklıkta. Burayı ziyaret edenler, alışveriş yapma imkânın yanı sıra kafe ve restoranlarda yeme -içme ihtiyaçlarını karşılama, sinema salonlarında güncel filmleri izleme, çocuk oyun alanında çocuklarıyla birlikte hoş vakit geçirme gibi çeşitli imkânlara da ulaşmakta.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay’ı Keşfetmek
Akçay, bulunduğu coğrafyanın benzersizliği nedeniyle kendi sınırları dahilinde ve haricinde keşfedilecek onlarca doğal, tarihî ve kültürel güzellik sunar turistlere.
Balıkesir Akçay’da tatil yapmak da işte bu yüzden bu kadar tercih sebebi, işte bu yüzden bu kadar vazgeçilmez. Burada konaklarken yürüyerek, özel ya da toplu taşıma araçlarını kullanarak, cip safari ya da tekne turlarına katılarak görülebilecek, keşfedilecek pek çok durak var.
Bu duraklara örnek olarak Kaz Dağları başta olmak üzere Akçay Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan efsanevi Sarıkız’ın heykeli, Ayvalık adaları, Şahindere Kanyonu, kaplıcalar verilebilir.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay gezilecek yerler’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay’a Yakın Gezilecek Yerler
Tatilini Kuzey Ege’nin en çok tercih edilen turizm merkezlerinden biri olan Akçay’da yapanlar için bölgede gezilebilecek çok sayıda mekân vardır. Girişinde ziyaretçileri karşılayan Cumhuriyet Meydanı, büyüklüğü ve güzelliğiyle dikkat çeker. Sahil kesiminde de çay bahçeleri, restoranlar, hediyelik eşya satan dükkânlar, mısırcılar, dondurmacılar, yürüyüş yolu ve iskele.
Çocukların da keyifli vakit geçirmesi için burada lunapark ile doğal alanlar mevcuttur. Kimi doğal, kimi tarihî, kimi de kültürel özellikleri nedeniyle ön planda olan bu noktalardan Akçay’ın merkezine yakın konumda bulunanları sizler için derledik. Akçay’a yakın gezilecek yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsanız linke tıklayabilir yada okumaya devam edebilirsiniz.
Akçay Kordon
Akçay kordonu, özellikle yaz aylarındaki canlı yapısıyla yerli halkın da turistlerin de uğrak duraklarındandır. Yaklaşık 90 km’lik sahil bandında yürüyüşe çıkmak, kordon boyunca kurulan, envaiçeşit hediyelik eşyanın sergilendiği tezgâhları ve dükkânları keşfetmek, Akçay’da yapılabilecek en keyifli aktivitelerdendir. Akşamüstü, deniz keyfi sona erdiğinde renklenmeye başlayan kordonda ayrıca, geceyi çok daha eğlenceli kılacak eğlence mekânları da bulunmakta.
Sarıkız Heykeli
Akçay’ın simgesi hâline gelmiş olan Sarıkız Heykeli, Akçay’ın merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nda, Turizm Danışma Müdürlüğünün ön kısmında bulunur. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğradığı noktalardan olan Sarıkız Heykeli, Kaz Dağı efsaneleri arasında yer alan Sarıkız Efsanesi’ni simgeler. Heykelin önündeki havuz, İtalya’daki Aşk Çeşmesi’ni andırır. Ziyaretçiler, dileklerinin gerçekleşmesini umarak havuza bozuk para atar.
*Efsaneye göre bu bölgede yaşamış olan Sarıkız, üzerine atılan iftiralar nedeniyle babası tarafından Kaz Dağlarında yalnız bırakılarak cezalandırılmış, bir zaman sonra kendisini aramak için yollara düşen babasının karşısına çıkması ve ondan su istemesi üzerine insanüstü davranışlar sergileyerek ortadan kaybolmuştur. Sarıkız’la ilgili motiflerle Akçay’ın çoğu noktasında karşılaşmak mümkündür.
Kaz Dağları ve Millî Park
Akçay’ın bağlı olduğu bölgenin birbirinden farklı nitelikteki sayısız değerinin arasında Kaz Dağlarının ayrı bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Flora ve fauna zengini olması, endemik türlere ev sahipliği yapması, efsanelere konu olması, Türkiye’nin sayılı akciğerinden biri olması gibi özellikleri nedeniyle bu ayrı konumu hak eden Kaz Dağları, Akçay tatili yapanların mutlaka gezip keşfetmesi gereken yerlerden.
Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan doğa harikası Kaz Dağlarının “Millî Park” ilan edilen kısmını alan kılavuzları eşliğinde gezmek, burada doğa yürüyüşü yapmak, sularından içmek, tepe noktalarına çıkıp muhteşem manzarayı hafızalara da fotoğraf makinelerine de hapsetmek, Akçay’a gelindiğinde mutlaka yapılması gerekenler listesinin en başında yer almalıdır. Aynı zamanda kamp da yapılabilen Kaz Dağlarına ulaşmak için Zeytinli, Güre köyü, Kızılkeçili köyü ve Altınoluk’ta yer alan orman yollardan birini kullanmak gerekir. Akçay tatilcileri için tavsiyemiz, daha kısa bir yolculuk imkânı sunacağından Güre köyünün yolunu kullanmalarıdır.
Kaz Dağı Millî Parkı’na girişlerin ücrete tabi olduğunu ve gezilerin alan kılavuzları eşliğinde yapılması gerektiğini de belirtelim.
Kaz Dağları ziyareti esnasında mutlaka uğranması gereken noktalar:
Sarıkız Tepesi: “Edremit’in en güzel tepesi.” olarak tanımlanan Sarıkız Tepesi (1.726), Kaz Dağı efsanelerinden Sarıkız Efsanesi’nin başkahramanı Sarıkız’ın gömülü olduğu tepedir. Zirveye çıkan ziyaretçiler buradaki Sarıkız Türbesi’nin yanı sıra Ayvalık adaları ile Midilli’nin panoramik manzarasıyla karışılaşırlar. Tahtacı Türkmenlerinin yüzyıllar boyu yaşam yeri seçtiği ve bugün kutsal ziyaret merkezi saydığı Sarıkız Tepesi, doğa yürüyüşlerinde de mutlaka uğranılan duraklardandır. Sarıkız’ın haricinde dağların diğer iki yüksek noktası olan Baba Tepe ve Karataş Tepe de çıkmaya değer güzelliktedir.
Sutüven Şelalesi ve Hasanboğuldu Göleti: Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan ve ünü sınırları aşan Sutüven Şelalesi, Akçay’a yakın gezilecek yerler arasında ilk sıralardadır. Kaz Dağı Millî Parkı sınırları içerisinde kalan şelale, Sarıkız Tepesi’nden gelen doğal kaynak suyundan oluşur ve 17 m yükseklikten akar. Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek isteyenlerin yoğun ilgisine maruz kalan şelaleden akıp biriken sularda yüzmek (Suyun buz gibi olduğunu konusunda uyaralım.) ve şelalenin çevresindeki patikalarda doğa yürüyüşü yapmak, kafe ve restoranlarda benzersiz manzaraya karşı oturup dinlenmek mümkün.
Bu bölgede aynı zamanda Sutüven Orman İçi Dinlenme Yeri de bulunmakta. Deniz seviyesinden yaklaşık 800 m yukarıda kurulu piknik alanı, özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrar. Alanda masalar, oturacak yerler mevcuttur.
Mesire alanından 1 km sonra gelen Hasanboğuldu Göleti de görmeden dönülmemesi gereken yerlerdendir. Burası, hikâyesinin yanı sıra şelalesi ve içinde balıkların bulunduğu göletiyle meşhurdur. Cesareti olanların son derece soğuk olan gölet suyunda yüzmesi tavsiye edilir. Ayrıca Hasanboğuldu’ya giden yol üzerinde yer alan ve Roma Dönemi’nden kaldığı rivayet edilen su kemerleri de doğal güzelliklerin yanı sıra gezginlere eşlik eden değerlerdendir.
Sutüven ile Hasanboğuldu, Akçay’a sırasıyla 5 ve 7 km uzaklıkta, Zeytinli sınırları içerisindedir.
Altınkum Plajı
Altınkum Plajı, Akçay ziyaretçileri tarafından salt yüzüp güneşlenmek için değil, aynı zamanda çevresindeki çay bahçelerinin varlığı ile gün boyu keyifli, huzurlu vakit geçirmeye imkân sunması sebebiyle de ziyaret edilir. Masmavi denize nazır bu noktada duraklamak, tatilin beraberinde getirdiği huzuru katlar.
Kızılkeçili Köyü
Akçay’a yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Kızılkeçili köyü, Kızılkeçili Çayı’nın kenarında kuruludur. İş ve sanat camiasının manzarası nedeniyle yerleşmeyi tercih ettiği köy, yeni taş villalarıyla dikkat çeker. Köyün mesire alanı da Akçay’da kalanların gitmeyi tercih ettiği yerlerdendir.
Tahtakuşlar Köyü
Akçay’a 5 km uzaklıkta bulunan Tahtakuşlar köyü, ayinlerin halka açık olarak yapılmadığı bir Şaman köyüdür. Bu özelliğinden ziyade ise insanı kendine hayran bırakacak doğal bir güzelliği vardır: Sırtını Kaz Dağlarına yaslayıp (Tahtakuşlar, Kaz Dağlarının eteklerinde kurulmuş olan 8 Türkmen köyünden biridir.) yüzünü Edremit Körfezi’nin engin mavisine çeviren yeşilliklerle bezeli bu köy, ince beyazlığında evlere sahiptir.
Tahtakuşlar köyünün en önemli değeri ise Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesine (galeri) ev sahipliği yapmasıdır. Köydeki 180 yıllık devasa Anıt Ağacı da fotoğraf karesine hapsetmeye değer güzellikte.
Ziyaretçilerin Akçay tatilleri süresince bir kahvaltılarını, köyün en tepe noktasında kurulu restoranda, büyüleyici manzaraya karşı yapmalarını tavsiye ederiz.
Köye, Edremit-Çanakkale kara yolunu takip edip Güre yolunu geçtikten sonra 2 km daha yol alınarak ulaşılabilir. Altınoluk istikametinden gelecek olanlar yolun 15’inci km’sinden sola sapmalıdır.
Tahtakuşlar Etnografya Galerisi: Tahtakuşlar Etnografya Galerisi (Kuruluş: 1991), gayriresmî adıyla Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, Orta Asya’dan Türkiye’ye göç etmiş Türk boylarının özgün kültürünü yansıtan giysi, eşya ve objeler ile Kaz Dağlarında yetişen bitkilerin sergilendiği bir müzedir. Buradaki sanat galerisinde ise (Kuruluş: 1992) envaiçeşit sanat yapıtı sergilenir. Galeride sergilenen dünyanın en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası, oldukça dikkat çekicidir. Zeytin ve zeytinyağı ile sabun gibi doğal olarak üretilen/imal edilen ürünlerin de bulunduğu uluslararası üne sahip galeri, 365 gün ziyarete açıktır.
Çamlıbel Köyü
Kurtuluş Savaşı sırasında Ayvalık’ı koruduğundan “Kahraman köy” olarak anılan, tahta evlere sahip olması nedeniyle de eskiden “Tahta köy” olarak bilinen Çamlıbel köyü, Akçay tatiline renk katmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Zeytin ağaçları arasında kurulu köyde ziyaret edilmesi gereken mekânlardan en öne çıkanı “Köyün Delisi” adlı dükkândır. Burada süs ve hediyelik eşyası satılır. Tuncel Kurtiz’in mezarı da bu köydedir. Sırtını Kaz Dağlarına yaslayan ve yeşil bir vadiden körfeze bakan Çamlıbel, mesire alanlarıyla da meşhurdur. Çamlıbel köyü, Akçay’a sadece 6 km uzaklıkta, Çanakkale kara yolu üzerinde bulunur.
Piknik Alanları
Şarlak Piknik Alanı: Akçay tatili süresince piknik yapma zevkinden mahrum olmak istemeyenler için Şarlak Mesire Yeri, güzel bir alternatiftir. Çamlıbel köyünün üst kısmında yer alan Şarlak, deniz ile dağ manzarası eşliğinde piknik yapmaya imkân sunar. Kaz Dağları eteklerinde kurulu Çamlıbel köyünde ayrıca küçük dağ tesisleri de mevcuttur. Bol oksijenli, yaz sıcaklarını absorbe eden bir ortamda vakit geçirmek isteyenler burayı mutlaka ziyaret etmelidir.
Çağlayan Piknik Alanı: Akçay’da konaklayan misafirlerin piknik yapabilecekleri bir diğer mesire alanı da Çağlayan’dır. Akçay’a sadece 3 km uzaklıkta, Kızılkeçili köyünde bulunan piknik alanında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edilmiş olan 800 yaşında bir çınar ağacı da bulunur. Çınarlar arasından akan serin deresi görülmeye değer güzelliktedir. Alanda kafe ve restoran da misafirlere hizmet verir.
Gelinçamı Piknik Alanı: Akçay’ın yanı başındaki Güre’ye 3 km uzaklıkta bulunan Gelinçamı Piknik Alanı’nda Akçay tatilcileri keyifle piknik yapabilirler. Bu alanın özelliği, her yıl yapılmakta olan Sarıkız Etkinlikleri’nin büyük bölümüne ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Tatili etkinlik takvimiyle (ağustos ayı) örtüşenlerin mutlaka burayı ziyaret etmelerini tavsiye ederiz. Piknik yapacakların, çevrede alışveriş yapma imkânı bulunmadığından tedarikli gitmeleri gerektiğini de belirtelim.
Şıp Şıp Dede: Edremit halkı tarafından kutsal kabul edilen bir adak yeri olan Şıp Şıp Dede, piknik yapılabilecek, doğal güzelliklere sahip bir diğer piknik alanıdır. Kayaların içinden damla damla suların aktığı Şıp Şıp Dede’ye ulaşmak için Edremit-Akçay kara yolundan Kadıköy istikametinde ilerlenip 2 km yol alınmalıdır.
Pınarbaşı: Akçay’a 6 km uzaklıkta, Kaz Dağı Millî parkı sınırları içerisinde bulunan Pınarbaşı, yaz aylarında serinlemek isteyen piknikçilerin uğrak mekânlarındandır. Güre köyü sınırları içerisinde bulunan mesire alanı, bol ağaçlı bir yer olup yamaçtan akan buz gibi sularıyla ziyaretçilerini ferahlatır. Kaz Dağlarındaki kar sularının eriyerek kaynak hâlinde fışkırdığı bu suların sıcaklık değeri yaklaşık 10 °C. Yüksek sezonda yaklaşık 100 bin kişiyi ağırlayan rekreasyon alanı içerisinde alabalık üretimi yapan bir çiftlik de bulunur.
Edremit
Akçay tatilcilerinin tatillerini sonlandırmadan 8 km uzaklıktaki Edremit’i de gezmeleri tavsiye edilir. İlçe merkezinde alışveriş yapabilir ve bir gününüzü ayırarak buradaki plajlardan faydalanabilirsiniz. Edremit’te mutlaka yapılması gerekenler arasında ise şüphesiz balık restoranlarına giderek tazecik lezzetlere doymak, ilk sırada yer alır.
Güre ve Güre Kaplıcaları
Küçük ancak küçüklüğüne tezat şekilde, etkileyiciliği büyük Güre, Akçay ile Altınoluk arasında bulunur. Akçay’ın yaz aylarındaki kalabalığına rastlanmayan Güre, bir kaplıcalar bölgesidir ve şifa dağıtan çok sayıdaki kaplıcasıyla yaz kış sayısız turisti ağılar.
Sağlık turizmi kapsamında bu coğrafyanın en önemli merkezlerinden biri olan Güre’ye giderek romatizmadan kadın hastalıklarına, cilt hastalıklarından guatra çeşitli hastalıkları iyileştirmede kullanılan kaplıcalardan yararlanmak, Akçay tatili sonlanmadan yapılması tavsiye edilenlerdendir. Suyu çıkışta 58 °C, havuza aktığı yerde 53 °C sıcaklıkta olan, Afrodit’in güzelliğinin müsebbibi sayılan kaplıcalara ulaşmak için Akçay’dan sadece 3 km yol almak gerekir.
Ziyaretçiler, Güre’ye yaptıkları ziyarette yer altı sularından faydalanabildikleri gibi Akçay denizi ile eş değer özellikteki denize de girebilirler. Uzun bir sahil şeridine sahip olan Güre’de ihtiyaçları eksiksiz karşılayan bir çarşı da bulunur.
Eski Güre
Güre beldesinin eski bir köyü olan, dağın yamacında kurulu Eski Güre, bugün terk edilmiş taş evleriyle esrarengiz mekânlara ilgi duyanları ağırlar. Köyde herhangi bir tesis mevcut değildir. Fotoğraf çekmek, köyün eski yaşamı hakkında bilgi veren ipuçlarını takip etmek isteyen Akçay tatilcileri, gezi listelerine burayı da ekleyebilir. Keçilerin sizlere yol arkadaşlığı edeceğini belirtelim.
Derman Kaplıcaları
Yer altı sularından faydalanmak isteyen Akçay tatilcilerinin yakınlığı sebebiyle tercih edebilecekleri bir diğer kaplıca, Derman’dır. Akçay’a 12 km uzaklıkta bulunan kaplıcalar, Edremit-İzmir sapağında bulunur. Sodyum sülfatlı oligametalik suyun kaynak sıcaklığı 59 °C’dir. Mor çamurun da bulundupu su kaynağından yararlanan misafirler romatizmadan siyatiğe, kadın hastalıklarından filibite pek çok rahatsızlığının seyrini yavaşlatma imkânı bulmaktadır.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay’ı Nasıl Keşfetmeli?
Akçay’daki ve Akçay’a yakın ve uzak noktalardaki görülmesi gereken durakları keşfetmenin muhtemel en eğlenceli yollarından biri, gezi turlarına katılmaktan geçer.
Turlar, programa konu bölgede görülmemiş hiçbir önemli yer bırakmama üzerine yapılır.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay’da Gezi Turlarına Katılmak’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay’da Gezi Turlarına Katılmak
Turistik bir bölgeyi layıkıyla gezmenin en kolay yoludur gezi turlarına katılmak. Bünyesinde sayısız doğal, tarihî ve kültürel değeri barındırıyor olması sebebiyle de Kuzey Ege’nin popüler tatil merkezi Akçay’ı yakından tanımak isteyenler, bölgeye yönelik düzenlenen gezi turlarına, Akçay’ın çevresindeki değerleri keşfetmek isteyenlerse Akçay çıkışlı gezi turlarına oldukça rağbet etmekte.
Akçay’da Gezi Turlarına Katılmak başlıklı bu yazımızda sizlere karada ve denizde gerçekleştirilen turlar hakkında bilgi vereceğiz ama öncesinde Edremit Körfezi’nin tamamını gezme amacıyla düzenlenen tekne turlarına göz atalım:
Akçay Tekne Turları:
Edremit Körfezi’nin tam ortasında konumlanmış olan Akçay’da, tatil yapanların burada geçirdikleri süreyi daha da renklendirmek amacıyla körfezin çevresini keşfetmeye imkân sunan tekne turları düzenlenir. Akçay İskelesi’nden kalkan tekneler sabahın erken saatlerinde hareket edip gün boyu körfez etrafındaki koyları misafirleriyle tanıştırır.
Genellikle yemekli olan bu turlara katılanlar en güzel duraklarda demirleyen tekneden denize dalmanın, tertemiz Ege Denizi’nde yüzmenin de keyfini çıkarabilirler. Tekne turlarına katılmak isteyenler, kalkış durağı olan Akçay İskelesi’nin önünde kurulu stantlara gelerek fiyat ve tur programı hakkında detaylı bilgi alabilir. Tekne turlarına özellikle yüksek sezonda yoğun bir ilgi söz konusu olduğunu, bu nedenle Akçay tatilcilerinin teknedeki yerlerini daha önceden ayırtmasının faydalı olacağını da belirtelim.
Kalkış Durağı Akçay Olan Turlar:
Akçay tatilcilerinin tatillerinden azami seviyede memnun kalmalarını sağlamak amacıyla bölgede kurulu tur firmaları, Akçay çıkışlı turlar düzenlemekte. Günübirlik ya da konaklamalı olarak organize edilen bu turlara turistlerin ilgisi büyük. Zira Akçay, merkeziyle olduğu kadar çevresindeki değerler nedeniyle de ilgi çekiyor.
Akçay’ın, kendine has güzellikleri olan İzmir ve Çanakkale gibi önemli merkezlere yakın olması, tur programlarının da çeşitlenmesine olanak sunuyor. Bu kapsamda tura katıldığının ertesi günü Akçay tatiline kaldığı yerden devam etmek isteyenler günübirlik turlara katılabilir. Bu turlardan bazıları şunlardır:
- Arapapıştı Kanyonu Turu (Akçay-Kemer-Karacasu Bölgesi)
- Bayındır Çiçek Festivali Turu ( İzmir)
- Kakava Şenlikleri Turu: (Edirne)
- Dikili Turu (İzmir/Tekne Turu)
- Şehitlikler Turu (Çanakkale)
- Ayvalık Turu (Hem kara hem deniz)
- Bozcaada Turu
- Foça Turu (İzmir)
- Assos-Behramkale Turu
- Bayramiç-Ayazma-Kiraz Turu
- Çeşme-Alaçatı Turu (İzmir)
- Efes ve Kuşadası Turu (İzmir-Aydın)
Günübirlik turlar, yurt içinde, hem Akçay’ın çevresindeki hem de Akçay’a çok uzak sayılamayacak noktalara yapılabildiği gibi Yunan Adalarına da yapılabilmekte. Günübirlik Midilli, Sakız, Sisam turlarına katılmayı tercih ederek doğal güzelliklere doyacağınız bir gün geçirmeyi garanti altına alabilirsiniz. Midilli turlarından bazıları kuzey adalarına, bazıları güney adalarına yönelik yapılmakta.
Örneklerin çoğaltılabileceği bu günübirlik turların yanı sıra konaklamalı turlar da Akçay’daki tur firmaları tarafından düzenlenmekte. Konaklanan gece sayısı gidilecek bölgeye ve gezi duraklarının çokluğuna göre değişmekle birlikte asgari 1, azami 8 olmakta (genellikle). İşte Akçay kalkışlı konaklamalı turlardan bazıları:
- Ankara-Eskişehir Turları
- Salda Gölü-Lavanta Bahçeleri Turu
- GAP Turu
- Karadeniz Turu (Batı, Orta, Doğu ve Büyük)
- Kapadokya Turu
- Marmaris-Bodrum-Datça Turu
- Fethiye Turu
- Gökçeada Turu
- Pamukkale Turu
- Çeşme-Seferihisar Turu
Yine Yunan Adaları turları, günübirlik yapılabildiği gibi konaklamalı olarak da yapılabilmekte. Akçay tatiliniz sırasında farklı kültürleri keşfetmek, birkaç gün sınırların ötesinde konaklamak isterseniz Akçay çıkışlı, konaklamalı Midilli, Sakız, Sisam turlarına katılmayı tercih edebilirsiniz.
Varış Durağı Akçay Olan Turlar:
Akçay’da başlayan bu turların yanı sıra Akçay’ı merak edenlere yönelik, Türkiye’nin diğer bölgelerinden de günübirlik ve konaklamalı turlar düzenlenmekte. Akçay’ın da rotanın duraklarından biri olduğu bu turlar Akçay’ı ve Akçay’ın yakın çevresindeki güzellikleri görmek için ideal. Bu tür turların programına dâhil edilen noktalar, Akçay’a Yakın Gezilecek Yerler ve Akçay’a Uzak Olsa da Görülmesi Gereken Yerler başlıklı yazılarda anılan mekânlar arasından seçilmekte. Bu seçimler yapılırken turun teması ve konaklamalı olup olmayacağı etken.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay Tur Firmaları’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay’daki Tur Firmaları
Akçay’da ikamet eden ya da tatilini burada yapanların farklı tatil deneyimleri kazanmaları için nitelikli hizmetler veren turizm acenteleri vardır. Bu tur firmaları günübirlik yurt içi ve yunan Adaları Turları ile konaklamalı yurt içi, yurt dışı ve yunan Adaları turları düzenler.
Verdikleri hizmetler turlarla da sınırlı değildir. Akçay’daki turizm acenteleri aracılığıyla uçak ve feribot biletlerini kolayca almak, araç kiralamak ya da havalimanından transfer hizmeti almak mümkündür. Akçay’da bulunuyor ve bu tur firmalarından öne çıkanların hangileri olduğunu merak ediyorsanız gerekli bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Kazdağı Tur
Akçay merkezli Kazdağı Tur, Akçay’a hem yakın hem uzak noktalara günübirlik ve konaklamalı turlar gerçekleştirir. Yunan Adaları turları ve yurt dışı turları ile gemi bileti satışı, uçak bileti satışı, otel rezervasyonu, araç kiralama ve yat kiralama da Kazdağı Tur’un verdiği diğer hizmetlerden.
Adres: Cumhuriyet Bulvarı Ertem Pasajı No: 2 (Merkez Camii Karşısı) Akçay, Edremit/Balıkesir
Telefon: 0 266 384 53 33
Faks: 0 266 385 03 20
GSM: 0 541 223 53 30
Web Sitesi: www.kazdagitur.com
E-Posta: info@kazdagitur.com
Gayem Tur
Merkezi Akçay’da olan, Altınoluk ile Küçükkuyu’da da şubeleri bulunan Gayem Tur, günübirlik ve konaklamalı turların yanı sıra yurt dışı turları da düzenler. Tur hizmetinin yanı sıra Gayem Tur’dan uçak bileti de satın alınabilir.
Merkez Adres: Akçay Mah. 116. Sok. No:5/A (Pehlivanoğlu yanı) Akçay, Edremit/Balıkesir
Telefon: 0 266 384 38 00
GSM: 0 532 275 02 77
Web Sitesi: www.gayemtur.com
E-Posta: info@gayemtur.com
Edro Tour
Merkezi Akçay’da, şubesi Altınoluk’ta bulunan Edro Tour, günübirlik ve konaklamalı turlarla Akçay’da yaşayanlara ve geçici süreliğine burada bulunanlara hizmet vermekte. Midilli turlarına katılmak isteyenler de Edro Tour’a başvurabilir.
Merkez Adres: Cumhuriyet Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı Merkez Camii Altı 13/A Akçay, Edremit//Balıkesir
Telefon: 0 266 384 30 00
GSM: 0 555 593 72 80-81
Web Sitesi: www.edrotur.com.tr
E-Posta: info@edrotur.com.tr
Gözde Tur
Akçay’da ve Altınoluk’ta şubeleri bulunan Gözde Tur, yurt içi ve yurt dışı turları, günübirlik turlar, Midilli turları, cip safari turları, gemi turları gibi hizmetlerinin yanı sıra uçak bileti satışı, feribot bileti satışı, yat gezileri ve otel rezervasyonu hizmetleri de sunar. Gözde Tur’dan özel grup turu hizmeti almak da mümkündür.
Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 45/C Akçay, Edremit//Balıkesir
Telefon: 0 266 385 4145
Faks: 0 266 384 2640
Web Sitesi: www.akcaygozdeturizm.com
E-Posta: info@akcaygozdeturzm.com
Demre Tour
Akçay’da faaliyet gösteren Demre Tour, yurt içi ve yurt dışı turlar, günübirlik turlar, Yunan Adaları turları ve Kaz Dağı cip safari turları hizmeti verir. Ayrıca Demre Tur aracılığıyla uçak ve feribot bileti temin etmek, araç kiralamak da mümkündür.
Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 27 10390 Akçay, Edremit//Balıkesir
Telefon: 0 266 384 85 86-0 266 384 35 00-0 266 384 84 89
Web Sitesi: www.demretour.com.tr
E-Posta: aysen@demretour.com-anil@demretour.com
Miss Tour
Akçay’ın yanı başında, Sarıkız’da faaliyet gösteren Miss Tour; kültür turları, yurt dışı turları, günübirlik turlar ve bunlar haricinde uçak bileti satışı ile vize hizmetleri de sunar.
Adres: Sarıkız Mahallesi Leman Akpınar Caddesi No: 28/D Edremit//Balıkesir
Telefon: 0 266 384 11 00-0 266 333 32 10
GSM: 0 535 474 10 10
Web Sitesi: www.missturizm.com
E-Posta: info@missturizm.com
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay’ı karış karış fethetmenin bir diğer yolu da yürüyüş gruplarına dahil olmak. Özenle oluşturulmuş trekking/doğa yürüyüşü rotaları boyunca ilerlerken hem doğal hem tarihî hem de kültürel onlarca değerle hayali olarak hasbihal etmek, bir yandan spor yaparken diğer yandan yapılan monoloğun beraberinde getirdiği huzura doymak mümkün. Akçay’daki Doğa Yürüyüşü Grupları hakkında detaylı bilgi edinmek için lütfen tıklayınız.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Doğa Yürüyüşü ve Trekking Gurupları’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Doğa Yürüyüşü Grupları
Edremit’in mahallelerinden Akçay, doğa yürüyüşü sevenlerin de gözdesi. Trekking (doğa yürüyüşü) yapabilmek için elverişli koşullara sahip olan Akçay, yaz kış demeden, yılın çoğu günü konaklamalı ya da günübirlik turlara ev sahipliği yapar.
Akçay’da ve yakın çevresinde, bu etkinliklerin belirli bir programa oturtulması, bölgeyi tanımayanların bir kılavuza sahip olarak risk almadan spor yapması ve turistlerin bölgenin bilinmeyenlerini keşfederek tatillerinden azami düzeyde keyif alması için doğa yürüyüşü sevenlerin bir araya gelerek oluşturduğu dernekler, kulüpler mevcuttur. Akçay’ın benzersiz coğrafyasında trekking yapmak isteyenler bu gruplara dâhil olabilecekleri gibi Kaz Dağlarında trekking turları gerçekleştiren otellerde de konaklayabilirler.
Yürüyüş Etkinliklerinin Durakları
Etkinlik düzenleyicilerinin isimleri başka olsa da Akçay’da yapılan doğa yürüyüşlerinin ana temasını oluşturan duraklarda kesişmeler söz konusudur. Gelin, bu duraklara ve doğa yürüyüşü etkinliği süresince program dâhilinde yapılanlara yakından bakalım:
Akçay’ın herkesçe kolay ulaşılabilir bir noktasında tura katılacakların bir araya gelmesiyle başlayan trekking etkinliği, rotaya ve programın zorluk seviyesine göre şekillenmekte. Bu nedenle de sporcular başlangıç noktasından servis araçlarıyla ilk durağa götürülebildikleri gibi yürüyüşlerine direkt buluşma noktasından da başlayabilmektedir.
Akçay’dan başlayan yürüyüşler, Kaz Dağları başta olmak üzere Edremit Körfezi’nin ve Ege ile Marmara’nın en güzel noktalarına yönelik yapılmaktadır. Yürüyüşler kapsamında özellikle bölgenin doğal güzelliklerine yer verilmekte: Hasanboğuldu Göleti, Sutüven Şelalesi, Pınarbaşı, Mıhlı Çayı vb.. Zorlu parkurlarda Kaz Dağlarının Karataş, Babadağ ve Sarıkız tepelerine çıkılmakta.
Mevsim şartları elverişliyse Akçay’ın masmavi denizinde ve Kaz Dağlarının zirvesinden akıp tabanda biriken serin sularda yüzme imkânı sunulmakta. Yürüyüş ve yüzmenin yanı sıra konaklamalı doğa yürüyüşlerinde, çevredeki dağ ve/veya deniz manzaralı alanlarda kamp yapılmakta, ayrıca bölgedeki mesire yerlerinde piknik yapma zevki yaşanmakta.
Akçay Doğa Yürüyüşü Grupları
Akçay’da kısa (günübirlik) ya da uzun süreli (konaklamalı) doğa yürüyüşü etkinliklerini düzenleyen gruplar arasında Akçay Yürüyüş ve Gezi Grubu, Akçay Antandros Gezi Grubu ve Körfez Doğa Sporları Grubu bulunmakta.
Bu gruplar haricinde bazı oteller de misafirleri için doğa yürüyüşü turları düzenlemekte. Bunlardan biri de misafirlerini sadece otel sınırları dâhilinde değil dışında da verdiği hizmetlerle %100 memnun etme amacıyla varlığını sürdüren İdavilla Butik Otel. Akçay’ın bir nefes uzağında, Güre’de yer alan İdavilla, aşina olduğu Kaz Dağlarını Akçay tatili yapan misafirlerine sözlü bir şekilde anlatmak yerine bizzat yerinde tanıtmayı tercih etmekte ve bu kapsamda da -şartlar da elverişli olduğu sürece- İda Körfez Doğa Sporları ile birlikte doğa yürüyüşü etkinlikleri düzenlemekte.
Kişiye ya da gruplara yönelik düzenlenen bu turlarda misafirler, Kaz Dağlarının mutlaka görülmesi gereken noktalarını görmekte, bol oksijenli bir ortamda yürüyüş yapmanın yanı sıra doğal güzellikleri fotoğraflama imkânı da bulmakta. İdavilla’nın doğa yürüyüşü etkinlikleri hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Doğal güzelliklerin ortasında kurulu Akçay’da mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerin başında, anıldığı gibi, Kaz Dağları gelir. Bu tatil merkezine gelip de Kaz Dağlarının havasını bizzat bu dağların yollarını arşınlayarak solumayan yoktur.
Flora ve fauna çeşitliliği bir hayli olan Kaz Dağlarını doyasıya yaşama tutkusunu spor tutkusuyla harmanlamak isteyenlerin tercihi ise bisiklettir.
Kaz Dağı Millî Parkı’nda spor tutkunlarınca oluşturulmuş rotalardan dilediklerini takip eden bisikletçiler, rotalarının son durağına geldiklerinde o güne kadar elde etmedikleri bir deneyim elde eder ve her yeni rotada bölgeyi sil baştan keşfetme imkanı bulurlar.
Bu doğrultuda şayet bisiklete binmeyi de en az doğada olmak kadar çok seviyorsanız Akçay’a gelirken bisikletinizi yanınıza almanızı ya da burada konakladığınız süre boyunca bir bisiklet kiralamanızı tavsiye ederiz.
Kaz Dağlarının zorluk derecesi değişken rotalarından biri mutlaka size hitap edecektir! Kaz Dağlarına bisikletle gitmek sayfamızı ziyaret ederek bisiklet rotalarına göz atabilirsiniz.
Dilerseniz biraz daha bisiklet ile ilgili detay vermek isteriz.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Kazdağları’na Bisiklet İle Gitmek’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Kaz Dağlarına Bisikletle Gitmek
Kaz Dağlarının, hangi yönden bakılırsa bakılsın başladığı noktadan bittiği noktaya kadar eşi benzeri olmayan doğal güzellikleri bünyesinde barındırdığını söylemek ziyadesiyle mümkün. Bu güzellikleri keşfetmenin keyfi spor yapma keyfiyle birleştiğinde ise katlanarak büyümekte. İster profesyonel ister amatör olarak bisiklet sürüyor olun, veyahut nadiren, denk gelirse bisiklet sürenlerden, Akçay tatiliniz süresince Kaz Dağlarına bisikletle gitmenin sunacağı güzellikleri mutlaka yaşayın.
Yol boyu sayısız güzelliği anılarınıza nakşedecek, fotoğraflayacak, doğanın sunduklarından yararlanacaksınız. Mesela bir seyir terasında körfeze bakarken yoldaki kaynaktan mataranıza doldurmuş olduğunuz buz gibi doğal suyu içmenin zevkine varacaksınız. Bisiklet sürmenin anlatılmayan, ancak yaşanan tadını bilen yeni insanlarla tanışacak, rüzgâr saçlarınızı savururken ciğerlerinize tertemiz havayı çekmiş olmanın mutluluğunu yaşayacaksınız. Ve en önemlisi, yürüyerek keşfetmenin birkaç gün alacağı köyleri, mahalleleri, jeolojik güzellikleri bir gün içerisinde görecek, Akçay tatili anılarınızı unutulmaz tatil anılarınız arasına ekleme şansı yakalayacaksınız.
Akçay’dan Kaz Dağlarına…
Akçay’da konaklayanlar, tur şirketleriyle iletişime geçmeyi ya da bisiklet sürme etkinliği düzenleyen bir otelde (Bunlardan biri de İdavilla Butik Otel’dir.) konaklamayı seçerek çevreyi ve Kaz Dağlarını temiz havada spor yaparken keşfetme olanağına sahip olur. Tatilciler, Akçay’da belirli bir noktada diğer bisikletçilerle buluşarak bu sıra dışı etkinliğe dâhil olabilir. Akabinde pedalların çevrilmeye başlamasıyla turun niteliğine göre çizilen rota takip edilir. Kimi turlar tematik özellik taşır. Örneğin çevredeki ören yerleri de rotaya dâhil edilir, böylelikle hem Kaz Dağlarını doyasıya yaşamak hem kültürel anlamda doymak mümkün kılınır.
Bisiklet rotaları, katılımcıların bisiklet sürme becerisine göre oluşturulmuştur. Yani, Akçay’dan başlayacak Kaz Dağları bisiklet sürme etkinliği için belirlenen rotalar, amatörler ve deneyimsizler için kolay, profesyoneller için orta ve zor olmak üzere üçe ayrılır. Kolay parkurların büyük bir bölümünde daha düzgün, yamaçsız yollar tercih edilir. Orta ve zor parkurlar ise dik yamaçlı, taş ve toprak yollar üzerindedir.
Söz konusu parkurun zorluk seviyesi yüksekse Kaz Dağlarının zirve noktaları keşfedilecek demektir. Bu noktalara bisikletle çıkarken dağları mesken tutmuş hayvanların, endemik bitkilerin ve yıllanmış ağaçların tadına doymak, belirli noktalarda durup anı fotoğraflamak ayrı bir keyiftir. Orta zorlukta olan rotalarda zirveye çıkılmaz ya da alternatif, görece daha kolay bir yoldan çıkılır. Kolay rotalar ise ekseriyetle dağın eteklerinde son bulur. Ayrıca, kimi bisiklet rotaları mevsimliktir. Yani, şartlar elverişli olduğu sürece alınan yollar söz konusudur. Kimi rotalar ise dört mevsim süresince aşılmaya uygun, tehlikesiz rotalardır.
Kaz Dağlarına Çıkış: Bisiklet sürmeye izin verilen Kaz Dağı Millî Parkı’na giriş için kullanılan 4 ayrı giriş noktası vardır. Bunlardan Akçay’a en yakın olan, Güre noktasıdır. Akçay’dan yaklaşık 10 km’lik bir sürüş sonrası ulaşılan Güre’deki kapı, Kaz Dağlarına bisikletle gitmek isteyenlerin genellikle kullanmayı tercih ettiği kapıdır.
Önemli Noktalar: Kaz Dağları coğrafyasında bisikletçilerin rotasına dâhil olmuş önemli noktalar vardır. Sporcuların Kaz Dağı coğrafyasında mutlaka görmesi gereken bu yerler arasında öne çıkanlar, Güre köyünün yanı sıra Zeytinli köyü, Kızılkeçili köyü, Çamlıbel köyü, Şahinderesi Kanyonu, Sarıkız Tepesi, Sutûven Şelalesi ile Hasanboğuldu Göleti, Ayı Deresi ve Mıhlı Çayı’dır. Özellikle Akçay’da birden fazla kez bisiklet turuna katılmaya fırsat bulamayacakların bu noktalardan birini içeren rotaya sahip bir tura katılmalarını tavsiye ederiz.
Kaz Dağlarına Bisikletle Gitmek İsteyenlere Tavsiyeler
Kaz Dağlarına bisikletle gitmek isteyen Akçay tatilcilerinin ya da yerlilerinin öncelikli olarak bilmesi gereken, Kaz Dağı Millî Parkı’nda ancak rehber/kılavuz varlığında bisiklet sürmenin mümkün olduğudur. Alanın koruma altında olmasının yanı sıra dağların geniş yüz ölçümü de bu mevcudiyeti gerekli kılar. Alana bisikletle girmek için ücret ödemek gerektiğini de belirtelim. Burada konaklamak isteyenler konaklama ücreti de ödemek durumunda. Bu nedenle tedarikli bir şekilde tura çıkmakta fayda var.
Kolay ve orta zorluktaki parkurlar her ne kadar görece düz ve engebesiz yollar üzerinde olsa da yine de Kaz Dağlarına yönelik yapılan etkinlikler bir dağ bisikleti sürme etkinliğidir ve bu özellik nedeniyle de güçlü bir dağ bisikletinin varlığı şarttır. Ek olarak Akçay’daki hava sıcaklığıyla dağdaki havanın bir olmadığını, rakım yükseldikçe rüzgârla ve soğuk havayla karşı karşıya kalma riskinin bulunduğunu da belirtelim ve ekleyelim, yanınızda uygun sürüş kıyafetleri olmadan, üzerinize soğuktan koruyucu bir giysi almadan yola çıkmamanızda fayda var. İlk yardım seti ile matarayı da sağlamlığından emin olduğunuz sırt çantanızın içine koymayı unutmayın.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay : Eğlence Mekanları, Etkinlik ve Sanatsal Faaliyetler
Sanılmasın ki Akçay’da sadece dinlenilir. Burası, isminin önüne geçmiş olmasa da eğlenceli bir tatil düşleyenleri memnun edecek bir tatil durağı. Balıkesir ili sınırları dahilinde tatil yapanlar, eğlenmek için Akçay’a akın eder çünkü burası, eğlence hayatının yaşandığı iki merkezden biridir (Diğeri, Ayvalık’tır.). Akçay’ın eğlence hayatına dair daha fazla bilgi edinmek için lütfen tıklayınız.
Akçay, eğlencede olduğu gibi yerli halk ile turistleri manen doyuracak kültür ve sanat etkinliklerinde de iddialı. Burada ve yakın çevrede, havaların ısınmasıyla artışa geçse de yıl içerisinde sayısız etkinlik düzenlenmekte.
Uluslararası Mysia Havacılık Festivali, Edremit Zeytinli Rock Festivali ve Yaza Merhaba Şenlikleri, düzenlenen etkinliklerden birkaçı.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay Kültür ve Sanat Faaliyetleri’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Kültür ve Sanat Faaliyetleri
Edremit’in mahallelerinden biri olan turizm merkezi Akçay’da, yerli halkın ve burayı ziyaret edenlerin vakitlerini çok daha verimli geçirmelerini sağlamak, kültür seviyelerini artırmak ve sanata olan duyarlılıklarını pekiştirmek amacıyla yılın belirli dönemlerinde çeşitli faaliyetler gerçekleştirilir. Bu şirin tatil merkezinde daimî ya da geçici süreliğine konaklayanlar, Akçay’ın sınırlarının çok az ötesine geçip başka merkezlerde düzenlenen faaliyetlerin de bir parçası olma imkânına da sahiptir.
Akçay Kültür ve Sanat Faaliyetleri başlıklı bu yazımızda sizlere Akçay’da ve yakın çevresinde gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetmek istiyoruz. Şayet Akçay tatiliniz anacağımız etkinliklerin gerçekleştirileceği bir tarihe denk geldiyse mutlaka o etkinliğin bir parçası olmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Böylelikle hem tatilinize renk katmış hem farklı bir deneyim kazanmış olacaksınız!
Edremit Zeytinli Rock Festivali
Her yıl ağustos ayında Milyon Yapım’ın organizatörlüğünde düzenlenen Edremit Zeytinli Rock Festivali, Akçay’ın ünü sınırlar ötesine taşmış en önemli faaliyetlerindendir. Katılımcılarına sanatın bir kolu olan müziğe (rock müzik) doyma şansı veren festival, Türkiye’nin en büyük müzik festivali sayılır.
Festival kapsamında kurulan geniş sahne, ünlü rock müzik grupları ile sanatçılarına ayrılır. 5 gün süren Edremit Zeytinli Rock Festivali, 75’in üzerinde sanatçıyı, 200 binin üzerinde sanatseveri ağırlar.
Adı Akçay ile birlikte anılan Zeytinli’nin benzersiz sahilinde konaklamalı olarak gerçekleştirilen festivale günübirlik katılmak da mümkündür. Festival atmosferini konaklamadan günlük solumak isteyenlerin kombine bilet, çadırında konaklayarak solumak isteyenlerinse kamp+kombine bilet alması gerekir.
Uluslararası Mysia Havacılık Festivali
Körfez Sportif Havacılık Kulübü’nün organizatörlüğünde ve Edremit Belediye’sinin destekleriyle her yıl eylül ayının başında düzenlenen Uluslararası Mysia Havacılık Festivali, Akçay sahillerinde 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen önemli bir diğer etkinliktir.
Dünyanın ünlü akrobasi pilotları tarafından yapılan akrobasi gösterileri, Akçay tatilcileri ile yerlileri tarafından ilgiyle izlenir. Yelken kanatların, özel ve sivil uçakların, paramotorların ve gyrocopterlerin gökyüzündeki dansını izlemek isteyenler 1 günlük festival kapsamında kordondaki yerini almalıdır. İddia ediyoruz, bu akrobatik hareketleri çıplak gözle izlemek, gününüze heyecan katacak!
Akçay Yaza Merhaba Şenlikleri
Haziran ayının gelmesinin şenlik havasında kutlandığı yerlerden biri de Akçay’dır. Havaların ısınması ve doğanın uyanması, haziranın ikinci haftasında, Akçay kordonunda çeşitli etkinliklerle kutlanır. Müzik dinletileri ve birbirinden farklı etkinliklerin yapıldığı şenliklerle yaza merhaba demeye, tatilinizi bu noktadan başlatmaya ne dersiniz?
Ramazan Ayı Etkinlikleri
Edremit’in tüm mahallelerinde olduğu gibi Akçay’da da ramazan gelenekleri yaşatılmaya devam edilir. Yerel sanatçılar tarafından gerçekleştirilen etkilikler, ramazan ayı süresince devam eder. Tatili ramazan ayına denk gelmiş olan Akçay tatilcilerine bu renkli gösterilerin bir parçası olmalarını tavsiye ederiz. Nerede o eski ramazanlar, diye soruyorsanız cevabı uzaklarda değil Akçay’da arayın, bulacaksınız!
Kaz Dağı Ekofest
Her sene, ağustos ayının son haftasında farklı bir çevre sorununu gündeme taşımak amacıyla Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından gerçekleştirilen Kaz Dağı Ekofest, Akçay tatilcilerinin katılabilecekleri etkinliklerden bir diğeridir. Akçay çevresinde, Kaz Dağı coğrafyasında farklı bir noktada konaklamalı olarak gerçekleştirilen Ekofest’e katılanlar, söyleşi ve panellerle çok yönlü düşünme, gündemdeki konu hakkında gerçekleri öğrenme imkânı bulurlar.
4 günlük festivale giriş ücretli olup dileyenlerin konaklamadan günübirlik katılım sağlaması da mümkündür. Çevreye ilginiz varsa, sorunlara çözüm arayan tarafta olmak istiyorsanız ya da Kaz Dağları coğrafyasının güzelliklerini daha yakından solumak, Kaz Dağı Ekofest’e mutlaka katılmanızı öneririz.
Sarıkız Etkinlikleri
Sarıkız’ın Akçay da dâhil olmak üzere Kaz Dağı coğrafyası genelindeki önemi malum. Kaz Dağı efsanelerinden biri olan Sarıkız Efsanesi’nde adı geçen Sarıkız, her yıl ağustos ayının üçüncü haftasında, Akçay’ın yanı başındaki Güre-Kavurmacılar’da dağıtılan hayır yemeği vesilesiyle anılır. Akçay tatilcilerinin yakın mesafedeki bu etkinliğe katılarak farklı bir deneyim kazanmalarını, bu bir günlük etkinlik için bir gün öncesinden hazır edilen kazanlar dolusu yemekler ile şerbetlerden tatmalarını tavsiye ederiz.
Edremit Zeytin Hasat Sonu Şenliği
Akçay’ı kışın yaşayanlardansanız şubat ayının ortasında Edremit’te gerçekleştirilen Zeytin Hasat Sonu Şenliği’ne katılma şansını elde etmişlerden birisiniz demektir.
Bölge için önemi oldukça büyük olan zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapmak ve üreticiye destek olmak için gerçekleştirilen şenlik kapsamında katılımcılar, yağlı güreş müsabakalarını izleme, açılan fotoğraf sergilerini gezme, şenliğin konusu etrafında gerçekleştirilen toplantılara dâhil olma şansına sahiptir. Şenlik süresince dağıtılan pilav ile keşkeğin tadına bakmadan buradan ayrılmayın!
Kitap Fuarı
Kitap kurdu Akçay tatilcilerini memnun edecek Edremit Kitap Fuarı, her yıl Edremit Belediyesince düzenlenir (2019 yılında Altınkum’da kurulmuştur.). Onlarca yayınevinin stant kurduğu fuar süresince katılımcılar, Türkiye’nin önemli şairleri, tarihçileri, yazarları ve gazetecileriyle de tanışıp sohbet etme imkânına sahip. Fuar, bir hafta süresince 18.00 ila 24.00 saatleri arasında ziyarete açık.
Akçay’ın da bağlı bulunduğu coğrafya genelinde düzenlenen diğer etkinliklerin hangileri olduğunu öğrenmek için lütfen Kazdağları Festivalleri sayfamıza bakabilirsiniz.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Devamı ve etkinlikler hakkındaki detaylar, Akçay Kültür ve Sanat Faaliyetleri başlıklı yazımızda
Akçay Konaklama : Akçay Pansiyonları, Motel ve Otelleri
Balıkesir Akçay’da tatil yapmak isteyenlerin muhtemelen arama motorlarında ilk araştırdıkları kelime grubu, “Akçay’da Nerede Kalınır?”dır.
“Akçay’da nerelerde konaklanır?” sorusuna verilebilecek en genel yanıt, “Bütçeye uygun hizmeti sunan herhangi bir mekânda.” olacaktır çünkü burada da ülkenin diğer turizm merkezlerindeki gibi farklı keseye hitap eden pek çok konaklama alternatifi bir arada sunulur.
Başka bir deyişle Akçay’da yapılacak tatiliniz süresince otel, pansiyon, tatil köyü, kamp gibi seçenekler sizleri ağırlamayı bekler.
Pansiyon ve kamplarda konaklamak, tahmin edileceği üzere, daha az maliyetlidir. Oteller ve tatil köyleri ise konumlarına, sundukları hizmetlere ve sahip oldu özelliklere göre fiyatlandırma açısından kendi içinde alt gruplara ayrılır.
Akçay’da ve Akçay’ın yanı başında hizmet veren butik oteller de bir diğer seçenektir. Bu oteller, özelleştirilmiş tatil imkanı sunmalarıyla öne çıkarlar. Güre’de hizmet veren idavilla Butik Otel de bunlardan biridir ve yıl boyu unutulmaz bir tatil yaşamak isteyenleri ağırlar.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçay Pansiyonları’ open=’no’ icon=’caret’ ]
Akçay Pansiyonları
Farklı bütçelere sahip olsalar da tüm misafirlerini memnun etmeyi başarabilen bir tatil merkezidir Akçay. Bu memnuniyeti, farklı olanaklar sunan, farklı noktalarda konumlanmış konaklama tesislerinin çeşitliliğine borçludur. Akçay pansiyonları ve/veya Akçay apart otelleri de çeşitliliği yaratan unsurlardan biridir.
Denize sıfır ya da yakın bir noktada veya merkezde kurulu bu pansiyonlarda uygun fiyatlarla konaklamak mümkündür. Akçay tatili süresince konaklamaya ayırdığı bütçenin yüksek olmamasını isteyenler, Akçay’ın tecrübeli işletmecilerce işletilen pansiyon ve apartlarından birinde kalmayı seçerek bu isteklerinin karşılığını alabilirler. Akçay pansiyonları hakkında merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz:
Akçay’da Pansiyonlar Nerededir?
Öncelikle, her ne kadar “Akçay pansiyonları” diye anıyor, sınır çiziyor olsak da bu yazımızda sınırlara Akçay motelleri ile Akçay apartlarını da dâhil ettiğimizi belirtelim. Bu bilgi temelinde Akçay pansiyonlarının denize sıfır, denize yürüme mesafesinde ya da merkezde bir noktada konumlandığını söyleyebiliriz.
Edremit Körfezi’nin göbeğinde yer alması sebebiyle Akçay’ın tüm noktaları doğal güzelliklerle çevrilidir ve bu nedenle pansiyonlardan hangisi tercih edilirse edilsin tatilcilerin Akçay tatillerinden memnun kalma seviyesi aynı olacaktır. Elbette seçim yaparken tatilden beklentiler hesaba katılmalı. Deniz sizin için “tatil” dendiğinde tek akla gelense denize sıfır; denizin yanı sıra çevredeki güzellikleri de keşfetmeye meraklıyım diyorsanız da denize yürüme mesafesindeki ya da merkezdeki pansiyonlardan birini seçebilirsiniz.
Akçay Pansiyonları Kimlere Hizmet Verir?
Akçay pansiyonlarının bütçesini düşünenler için iyi bir seçenek olduğundan bahsetmiştik. Peki ya bu mekânlarda kimler kalabilir? Akçay pansiyonlarında, motellerde ve apartlarda hem bekârlar hem çocuksuz çiftler hem de kalabalık aileler konaklayabilir. Apart oteller daha ziyade çok nüfuslu aileler tarafından; pansiyon ve moteller çekirdek aileler, çocuğu olmayan çiftler ve bekârlar tarafından tercih edilir. Tüm bu misafirlerin ihtiyaç ve beklentilerini iyi bilmeleri sebebiyle işletmeciler, bu sahip oldukları bilgiler doğrultusunda sundukları olanak ve hizmetleri çeşitlendirmiştir.
Özetle, Akçay pansiyonları, huzurlu bir konaklamaya ihtiyaç duyan herkese hitap eder.
Akçay Pansiyonlarının Sunduğu Hizmet ve Olanaklar
Akçay pansiyonlarının neredeyse tamamında odalarda standart olarak klima, WC, duş, sıcak su, TV, gardırop bulunur. Çoğunda ise emanet kasası vardır. Bu olanakların yanı sıra denize sıfır Akçay pansiyonlarının plajda kendilerine ait, misafirlerinin kullanımına sunduğu özel alanlar da bulunabilmektedir. Bazı pansiyonlar evcil hayvanları da misafir edebilmekte, çoğu ise konaklama fiyatının içine sabah kahvaltısını dâhil etmekte. Önemli bir çoğunluğunun ise kendine ait otoparkı ve çamaşır yıkama hizmeti de bulunmakta.
Akçay Pansiyonlarının Fiyatı Ne Kadardır?
Akçay pansiyonlarının gecelik ve kişi başı fiyatları; sezona, pansiyonun nerede konumlandığına göre değişkenlik gösteriyor olsa da yaklaşık 150 TL’den başlamakta, 410 TL’ye kadar çıkabilmekte. Bu fiyatları daha da aşağı çekmenin yolu ise erken rezervasyon yaptırmaktan geçiyor. Hangi sezonda tatile çıkacaksanız henüz sezon başlamadan kalmayı düşündüğünüz Akçay pansiyonundaki yerinizi ayırtarak tatilinizi daha uygun bir hâle getirmeniz mümkün.
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]
Akçay Restaurantları
Akçay, restoranlarında, kafelerinde ve büfelerinde, kısa ya da uzun süreli ziyaretçilerine envai çeşit lezzeti sunar.
Ne yemek istediğini bilen turistlere o yemeğin en kaliteli, en taze halini; açlığını ne ile bastırmak istediğini bilmeyen turistlere ise sunumları ve etrafa yaydığı enfes kokuları sayesinde karar vermeye yardımcı olacak lezzetleri sunar.
Akçay lezzetlerinin kalitesi, tencerelere girmeye hak kazanmış gıdaların özenle pişirilmesinden; tazeliği ise bölgenin elverişli topraklarında yetişen ürünlerin zaman geçmeden tezgâhlardaki yerini almasından ve bu tezgâhlardan sofralara taşınmasından kaynaklanır.
Sunumu, Akçaylıların misafirlerine verdiği değerden; etrafı saran iştah kabartıcı kokular ise ürünlerin doğallığından, bu coğrafyanın doğasından…
“Akçay’da Ne Yenir?” başlıklı yazımızı güncelliyoruz. Çok yakında burada olacak.
Akçay’da Yaşam : Akçay’a Yerleşmek
Akçay’ı bir kez görenlerin bir dahaki tatillerinde de yine buraya gelmek istemesi şaşırtmamalı insanı. Burası, doğal güzellikleriyle de, geçmişten bugüne özenle koruduğu kültürel değerleriyle de, yanı başındaki tarihî ögeleriyle de, güler yüzlü ve konuksever yerlileriyle de bambaşkadır.
Öyle ki arada kurulan bağ kopmasın ister büyük şehirlerin kaosundan kaçıp gelmiş ziyaretçiler ve buraya yerleşmeyi düşler. Ve bir gün düşlerini gerçek kılar.
[wps_accordion style=”standard”][wps_accordion_item title=’Akçaya Yerleşmek’ open=’no’ icon=’caret’]
Büyük Şehirlerden Akçay’a Yerleşmek
Tersine göçün popüler hâle gelmiş olmasına şaşmamak gerek. Eski zamanlarda, sanayinin gelişmesinin ardından kırsal bölgelerden şehirlere yapılan göçlerin dur durak bilmemesi, şehirlerin sırtına kaldırabileceklerinden çok daha fazla yük bindirmiş, bu da şehirle birlikte içinde yaşayanları da mutsuz etmeye başlamıştır. Bugün, büyük şehirlerde yaşayan bu mutsuz kesimin birçoğu artık hakları olan yaşamı geri kazanmak için harekete geçmiş durumda. Tıpkı büyük şehirlerden Akçay’a yerleşmek için hayal kuranlar, bu yönde adım atanlar gibi… Akçay’a taşınmakla elde edeceklerinizi merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin:
Akçay’ın Vadettikleri
Konumu dolayısıyla Akçay, doğal güzelliklerin âdeta üst üste binmesine imkân veren elverişli koşullara sahip. Deniz, orman, toprak… Hepsi birbirini etkileyip kendilerine bağlı gelişen hayata doğrudan etki ediyor…
Öncelikle, Akçay’ın yaşamını sürdürmek için kendisini tercih edenlere sunmadıklarından ve büyük bir ihtimalle de insan eliyle bozulmadığı sürece sunmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerinden bahsedelim. Üst sırada, elbette doğal güzellikler geliyor. Akçay, hiçbir zaman çorak bir manzara sunmayacak örneğin buraya yerleşenlere. Deniz hep var olacak, orman hep var olacak, bereketli topraklar hep var olacak. Denize atılan ağlar hep dolu çıkacak, ormandan beldeye inen havada kir olmayacak, topraklarda yetişen sebzelerin doğallığı örselenmeyecek.
Akçay, yıl boyu ziyaret edilse de yüzlerce kişi tarafından, hiçbir zaman kaosun hâkim olduğu bir ortam da sunmayacak kucak açtıklarına. Burada düzen oturmuş durumda. Gelenin bozmadan geri gittiği bir yer burası. Yerli halk yılların vermiş olduğu tecrübeyle misafirleri beklentilerini karşılayacak şekilde ağırladığından kaoslara, mahallenin huzurunu kaçıracak anlara mahal vermiyor. Kordonda özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kalabalık sizi ürkütmesin. Bu hareketlilik kaosun ayak sesleri değil, Akçaylının alışık olduğu, görmekten mutlu olduğu hayat rengi!
Burada yaşayan, “babadan oğla” aktarılan bir “bilinç” mirası da var. Akçay’ın sahip olduğu değerler, bölge halkı için oldukça önemli. Buranın düzeni, tüketmek değil, üretmek üzerine kurulu. Doğanın bonkör davrandığı kaynakları da -örneğin su- gerektiği kadar kullanmak esas.
Selamsız geçen günler de sunmayacak Akçay. Burada büyük şehirlerde unutulan, bir coğrafyayı paylaşmaktan ileri gelen aile sıcaklığı özenle korunmuş durumda. Akçay’a taşınanlar, sıcakkanlı ve güler yüzlü mahalleli tarafından, zamana gerek duyulmaksızın kabul edilip içselleştirilir. Tüm bu nedenlerle Akçay, doğanın değerini bilmeyen bilinçsiz komşular da sunmayacak, derde derman olmayan, bir sesle komşusunun yanında bitmeyen komşular da…
Akçay pahalı bir hayat da sunmayacak. Üretilen tüketildiğinden burada yaşamak, büyük şehirlere göre çok daha kolay. Konuttan kıyafete kadar zaruri ihtiyaçları karşılamak için burada servet harcanmaz. Akçay, sunduklarının nitelikleri aynı olmasına karşın cepleri alev alev yakmaz…
Peki, Büyük Şehirlerde Sunulan İmkânlar?
Akçay, Edremit’in en gelişmiş mahallelerinden biri. Zaman içerisinde turistlerin gözdesi konumuna gelmiş olması, Akçay’ı diğer sahil beldelerinden öteye taşımış durumda. Diğer bir deyişle, büyük şehirlerde yapmaya alışık olduğunuz ne varsa Akçay’da yaşarken de yapmaya devam edebileceksiniz. Sinema mı? Hemen Akçay’ın girişinde yer alan AVM, örneğin, ihtiyacınızı karşılar.
Tiyatro mu? Hem Balıkesir hem Edremit belediyelerinin etkinlik takvimi boş durmuyor. Kaliteli restoranlar mı? Akçay’da mutfağında usta şefler bulunan, hizmetleri de sunduğu yemekleri de son derece nitelikli pek çok alternatif var. Alışveriş mi? Akçay’ın çarşısında ve kordonunda aranan her şeyi bulmak mümkün. İş mi? Üreteni kucaklayan bir yer burası. Gelişen, gelişmeye devam eden bir yer.
Peki ya aile üyeleriyle ya da arkadaşlarla sahil boyunda yürümek? Çayı, deniz sesi eşliğinde, güler yüzle hizmet veren bir çay bahçesinde içmek? Havalar az ısınmaya görsün, mayoları giyip gün boyu denizin tadını çıkarıp yenilenmek? Hava alayım biraz diye çıkılan yerin Türkiye’nin en önemli ciğerlerinden Kaz Dağları olması? Sofraya gelen yemeklerin doğallığından, ekmeğin bandırıldığı yağın tanıdık ağaçlardan üretildiğinden emin olmak? Oyun çağındaki çocuğu bina aralarına hapsetmemek, doğa içinde büyütmek?
Sizin büyük şehriniz bunları sunabiliyor mu?
[/wps_accordion_item][/wps_accordion]