Akçay ve Yakın Çevresi Gezilecek Yerler

Tarihi açıdan fazlası ile öneme sahip, mitolojik anlamda çok farklı bir değer olan İda Dağları, günümüzde Kazdağları olarak anılmaktadır. Akçay ise Kazdağları’na çok yakın bir mesafede, dünyanın en temiz havalarından birini sunmanın verdiği keyifle konuklarını karşılamaktadır. Ege Denizi’nin serin suları yaz sıcağında misafirler için nimet olarak görülürken, pek çok farklı yerleşim yeri ve turistik noktası ile Akçay’da keyifli anlar yaşamak mümkündür.

Ülkemizin en huzurlu tatil beldeleri arasında gelen Akçay, özellikle de Kordon Boyu ve Sarıkız Heykeli ile ün salmıştır. Denizden gelen tatlı sular ve son derece temiz sahiller Edremit Körfezi’nin kıymetini gözler önüne serer. Peki, Akçay’da gezilip görülecek turistik yerler nerelerdir, hangi noktalar bu listede başı çeker?

Antandros Antik Kenti

 

Akçay – Antandros Antik Kenti

Akçay merkez ile arasında yalnızca 17 kilometre bulunan bu antik kent, coğrafi konum olarak Kazdağları’nın güney taraflarına düşmektedir. Altınoluk’a çok yakın olan Antandros, tepede görkemli kalesi ve batı taraflarında da mezarlığı ile ilgi görmektedir. Günümüzde halen bu antik kentte kazı çalışmaları sürmektedir.

Altınoluk

Tıpkı Antandros Antik kenti gibi Altınoluk da Akçay merkeze 17 kilometre uzaklıkta yer alır. Edremit Körfezi’nin kuzeyine düşen bu yerleşim yeri, Kazdağları’nın da güneyindedir. Altınoluk sahilleri o kadar temiz ve güzeldir ki Mavi Bayrak Ödülü burada yer alan plajlarda görülebilir.

 

Akçay Pınarbaşı Piknik Alanı

Pınarbaşı Piknik Alanı

Güre Beldesi sınırları dahilinde yer alan Pınarbaşı Piknik Alanı, yamaçlardan akmakta olan deyim yerindeyse buz gibi soğuk suları ile ünlüdür. Bu piknik alanı sınırları dahilinde alabalık çiftlikleri de yer almaktadır.

Şahinderesi Kanyonu

Akçay merkez ile arasında 17 kilometre kadar bir mesafe bulunan bu kanyon, coğrafi olarak Kazdağları’nın Altınoluk taraflarına düşmektedir. Bu kanyon mesafe olarak yüksek rakımlara sahip olmakla beraber Altınoluk’u da yukarıdan görmektedir. Trekking gibi sporları yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak, piknik yapmak için elverişli bir alan olan Şahinderesi Kanyonu doğal suları ile de meşhurdur.

Çağlayan

Kızılkeçili Köyü sınırlarında bulunan Çağlayan, Akçay’a 3 kilometre kadar uzaklıktadır. Bu bölgede Kültür Bakanlığı tarafından da tescillenen 800 küsur yıllık bir çınar ağacı da yer alır.

Gelinçamı Piknik Alanı

Güre sınırlarında bulunan Gelinçamı piknik alanı Akçay’a 8 kilometre kadar uzaklıkta bulunur. Bölgeye ulaşım için yeni açılan yollar tercih edilebilir. Her sene gerçekleştirilen Sarıkız etkinlikleri kapsamında bir kısım programlar da bu alanda yapılmaktadır.

 

Akçay Sutüven Şelalesi

Sutüven Şelalesi

Zeytinli Beldesi’nde bulunan Sütüven, oldukça güzel bir piknik alanına, harika manzaralara sahip teraslara ve çocuklar için özel olarak tasarlanan oyun alanlarına sahiptir. Sutüven Şelalesi de burada bulunmakta iken, oldukça yukarıdan dökülen suların eşliğinde doğa ile iç içe harika anlar yaşanabilir.

Hasan Boğuldu

Akçay ve çevresinin en meşhur yerlerinden birisi de Hasan Boğuldu’dur. Akçay merkezden 7 kilometre kadar mesafede kurulu olan Hasan Boğuldu çeşitli göllere de ev sahipliği yapmaktadır.

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Bu müze bir yönü ile diğer etnografya müzelerinden ayrılmaktadır. Burası, ülkemizin ilk özel etnografya müzesidir. Akçay’a 5 kilometrelik bir mesafede bulunan müze için her sene çok sayıda turist bölgeye gelir. Müzede sergilenen kültür varlıkları ise Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen göçebe Türk boylarından kalma materyallerdir.

Öte yandan Akçay’dan Ören’e, Edremit’e, Ayvalık’a, Cunda Adası’na ve Sarımsaklı’ya da çok kolay bir biçimde ulaşılabilir. Bu belde ve yerleşim yerleri Kuzey Ege kıyılarını adeta birer cennete dönüştürmektedir. Dilerseniz siz de tatil planlarınızı bu yönde yapabilirsiniz. Akçay’da görülecek yerler konusunda daha farklı ve detaylı bilgiler vermeye devam edeceğiz…