Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı 1

Kazdağı Gezi Rehberi ve Milli Park Alan Klavuzu

Kaz Dağları Milli Parkı, Kaz Dağlarında konaklayanların giriş kapılarından içeri adımlarını atıp gezip keşfetmeden bölgeden ayrılmadıkları yerlerden. Gelin, bu parkı “Kazdağı Gezi Rehberi”daha yakından tanıyalım:

Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Kaz Dağlarının 21.450 hektarlık alanı, 1993 yılının Nisan ayında 21555 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 93/4243 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’yla “Millî Park” statüsüne kavuşturularak koruma altına alınmıştır.

Park sınırları içerisinde;

  • Dededağı (batıda),
  • Esas Kaz Dağı (ortada),
  • Eybek Dağı (doğuda),
  • Susuz,
  • Gürgen,
  • Kocakatran dağları (kuzeydoğuda);
  • Kaz Dağlarının güney yüzü (Karataş Tepe),
  • Zeytinli Çayı’ndan Altınoluk’un batısına kadarki (Damla Tepe) alan ile alanın zirveye çıkan yükseklikleri bulunmaktadır.

Kaz Dağları, yer altı ve yer üstü zengini bir bölge olup jeomorfolojik ve jeolojik yapısı, florası, faunası ve orman-su ekosistemleri nedeniyle uluslararası düzeyde öneme sahiptir.

Kaz Dağlarının coğrafi açıdan önemi, Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesini birbirinden ayıran Biga Yarımadası’nın en yüksek kütlesi olması. Yarımadanın güneybatısında, doğu-batı yönünde uzanmakta olan dağlardaki son derece hassas olan doğal denge, zengin bir ekosistem var etmiş durumda.

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı 2

Kazdağları Gezi Rehberi :  Önemli Yer Altı ve Yer Üstü Suları

Kaz Dağlarındaki başlıca akarsular arasında Şahin, İskele, Ihlamur, Kuru dereleri; Manastır, Mıhlı, Zeytinli, Kızılkeçili, Tuzla, Karamenderes, Gönen, Edremit, Güre ve Havran çayları bulunmakta.

Bu akarsulardan Zeytinli, Kızılkeçili ve Şahin’i besleyen kaynakların üstünde günübirlik kullanım için mesire ve piknik alanları var.

Kaz Dağlarının en önemli kanyonları ise Manastır Çayı ile Şahindere’nin açtığı vadiler tarafından oluşturulmuş.

Bölge aynı zamanda yer altı kaynak suları bakımından da zengin. Kaz Dağlarından gelen şifalı sular, Güre, Küçükçetmi, Bostancı ve Külcüler’de sağlık turizmi kapsamında kullanıma sunulmakta.

Kaz Dağları coğrafyasındaki termal sular ve kaplıcalar hakkında detaylı bilgiye erişmek için lütfen Kazdağları ve Sağlık Turizmi sayfamıza bakınız.

Kazdağları gezi rehberi ve milli parklar rehberi

Kazdağları Florası-Faunası

Kaz Dağları, bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir bölge. Sahip olduğu ender ve endemik bitki türleri nedeniyle bu dağlar, ülkenin en önemli bitki alanlarından biri olarak değerlendirilmekte.

Bölgede tahmini olarak 800 adet bitki türü olduğu düşünülmekte olup bunlardan sadece Kaz Dağlarında (doğal olarak) yetişen Kazdağı göknarının da aralarında bulunduğu 32’si endemik.

(Endemik türlerin toplanması ya da onlara zarar verecek her tür eylem yasaklanmıştır.)

Kaz Dağları, bitkiler açısından oluğu gibi hayvan varlığının çeşitliliği açısından da zengin bir bölge. Su kaynakları, bitki örtüsü ve morfolojik yapı, bölgedeki hayvan popülasyonuna olumlu yönde etki etmiş durumda.

Orman Bakanlığı verilerine göre (2005) Kaz Dağları Millî Parkı içerisinde 10 balık, 18 memeli, 82 kuş; 21 amfibi ve 100 sürüngen türü bulunmakta. (Kaz Dağlarında avlanmak yasaklanmıştır.)

Kaz Dağlarının fauna ve florasına ait detaylı bilgiye erişmek için lütfen tıklayınız.

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı 3

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Gezilecek Yerler

Doğal ve Kültürel Zenginlikleri, Çevresindeki Antik Kentler

Kaz Dağları sadece endemik bitki türleri ve yaban hayvanları ile değil, aynı zamanda zengin doğal ve kültürel zenginliklere sahip olması dolayısıyla da önemli.

  • Türkmenlerin şenliklerine ev sahipliği yapan Sarıkız Tepesi;
  • Günübirlik mesire alanlarından Pınarbaşı;
  • Büyüleyici güzellikteki Ayazma ile Şahindere Kanyonu;
  • Efsanelere konu Hasanboğuldu ve yanı başındaki Sutüven Şelalesi

bu zenginlikler arasında sayılabilecek belli başlıcaları.

Yalnız sınırları dâhilindeki değerler değil çevresindeki değerler de Kaz Dağlarını önemli kılmakta. Kazdağı Gezi Rehberi sayfamızda mutlaka gezmenizi önerdiğimiz antik kentler arasında;

  • Adramytteion,
  • Antandros,
  • Astyra,
  • Daskyleion,
  • Kyzikos ve Thebe bulunmakta.

Kaz Dağlarında konaklayanların Kazdağı gezi rehberi programlarına bu antik kentleri de dâhil etmeleri tavsiye olunur.

Kaz Dağlarında gezilebilecek yerler hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı 4

Kazdağları Nerede : Kaz Dağlarına Ulaşım

Kaz Dağları Millî Parkı, Çanakkale’ye 123 km, Balıkesir’e 92 km mesafede olup sırasıyla 24 no’lu ve 230 no’lu kara yolları güzergâhında. Kaz Dağları Millî Parkı’na 4 ana giriş noktası bulunur. Bu noktalara

  1. Güre,
  2. Zeytinli,
  3. Kızılkeçili ve
  4. Altınoluk’tan erişilir.

Kaz Dağları Millî Parkı, (ortalama olarak) İstanbul’a 425 km, İzmir’e 200 km, Ankara’ya 625 km; ilçeler temelinde ise Edremit’e 7 km, Ayvalık’a 50 km, Altınoluk’a 20 km, Havran’a 15 km, Burhaniye’ye 20 km ve Küçükkuyu’ya 35 km mesafede.

Detaylı bilgiye erişmek için lütfen tıklayınız.

Kazdağı Gezi Rehberi : Kazdağları Milli Parkı 5

Kazdağı Butik Otelleri : Kazdağları Konaklama

Kaz Dağlarında butik otellerde konaklamak isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. Zira butik oteller, bu otantik ortamı layıkıyla yaşatan hizmetlerin tamamını sunmakta.

Kaz dağlarında konaklayanların uğrak noktalarından idavilla Butik Otel, dağın eteğinde, huzurlu bir ortamda kendine yer edinmiş durumda.

Kaz Dağlarında kalacaklar, idavilla Butik Otel’in bungalov ev alternatifini değerlendirebilir. idavilla Butik Otel’deki yerinizi ayırtmak ve detaylı bilgiye erişmek için lütfen rezervasyon sayfamıza bakınız. 

Kaz Dağları Millî Parkı, turistlere bol oksijenli ortamında kamp yapma imkânı da sunmakta. Şayet kamp kurmak istiyorsanız Millî Park girişindeki yetkililerden gerekli desteği alabilir, kontrollü noktalarda çadırlı ya da karavanlı konaklama imkânına erişebilirsiniz.

Park alanı sınırları içerisinde ateş yakmanın, çevreyi kirletmenin, doğaya ve canlılara zarar verecek herhangi bir durum içerisine girmenin yasak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kaz Dağları Millî Parkı’nda konaklamak, ücrete tabi.

Kazdağları Fiyatları : Alan Kılavuzları 

Kaz Dağları, Millî Park statüsüne kavuştuğundan ve bu statü gereği koruma altında tutulduğundan ancak Kazdağı Gezi Rehberi ( alan kılavuzları )  ile gezilebilmekte. Millî parka giriş esnasında turistlere alan kılavuzu hakkında gerekli bilgi verilmekte.

Bir kılavuzdan 4-5 aracın faydalanmasına da imkân sunulmakta. 2017 yılında alan kılavuzluğu ücreti

  • yaya ve atlılar için 115 TL,
  • otomobiller için 55 TL,
  • minibüsler için 75 TL,
  • midibüsler için 95 TL ve
  • otobüsler için 115 TL olarak belirlenmiştir.

Araç ve Bisiklet Girişi

Kaz Dağlarına araçla girmek için ücret ödenmesi gerekir. Giriş fiyatları, 2017 yılında

  • bisikletler için 5 TL,
  • motosikletler için 10 TL,
  • otomobil, kamyonet ve pickuplar için 15 TL,
  • minibüsler için 45 TL,
  • midibüsler için 75 TL
  • otobüsler için 120 TL olarak belirlenmiştir.

Kazdağları Milli Park Telefon ve Danışma

Kaz Dağları Rehberi hakkında detaylı bilgi edinmek için Zeytinli beldesindeki tanıtım ofisinden ücretsiz broşür temin edebilirsiniz. Alan kılavuzu başvurunuzu buraya da yapabilirsiniz.

Kazdağı Millî Parkı’na ilişkin konularda başvuruda bulunabilecek adres:

Kazdağı Millî Park Şefliği

Adres: İskele Mah. Ecevit Cad. No: 1 Güre, Edremit/Balıkesir

Telefon: 0 (266) 373 14 80

Faks: 0 (266) 373 99 84

Balıkesir ili korunan alanlarına ilişkin konularda başvuruda bulunabilecek adres:

Balıkesir Şube Müdürlüğü

Adres: Bigadiç Yolu 8. km. Balıkesir

Santral: 0 (266) 261 62 83

Sekreterlik: 0 (266) 261 63 47

Faks: 0 (266) 261 60 30

Not: Kaz Dağları Millî Parkı hakkında detaylı bilgiye ve güncel fiyat tarifelerine http://bolge2.ormansu.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

ilginizi çekebilecek diğer yazılarımız için görsele tıklayabilirsiniz. Tüm yazılar için Blog Linki