Kazdağı Termal : Oksijen, Üvalizm ve Şifalı Termal Sular
Günümüzde turizmin çeşitleri arasında en yoğun rağbet, sağlık turizmine gösterilmekte. Şüphesiz bunun en önemli sebepleri arasında
- şehir yaşamının olumsuz etkilerinin artması,
- termal tatilin bir lüks olmaktan çıkıp kolay ulaşılabilir niteliğe kavuşması,
- genel algının uzun yaşamaktan ziyade yaşanılan süreyi kaliteli geçirmeye doğru kaymasıdır.
Bu gerçeklik, internette yapılan “Kazdağı termal” , “Kaz Dağları konaklama” ve “Kaz Dağları butik oteller” aramalarının artmasına da sebep olmuştur zira oksijen deposu olan bu bölge; iklimiyle, yer altı sularıyla ve topraklarında yetişen bitkileriyle şifa da dağıtmakta.
Bol Oksijenli Dağlar
Dünya genelinde, oksijen konsantrasyonun en yüksek olduğu ikinci bölge (İlki İsviçre Alpleridir.) Kaz Dağlarıdır. Hâl böyle olunca da Kazdağı termal, sağlık turizmi kapsamında başta solunum yolu rahatsızlıkları (astım, bronşit, amfizem gibi) olmak üzere pek çok rahatsızlığın rehabilite edilmesinde önemli bir rol oynar. Bölgeye gelen hastalar, özellikle Şahindere Kanyonu’nun baca vazifesi görerek oksijen çadırına dönüştürdüğü bölgede temiz havanın sağlığa olumlu katkılarından yararlanır, Kaz Dağlarında konaklayarak sağlık turizminin bir ayağı olan “klimatizm” yöntemiyle sağlıklarına daha hızlı kavuşur.
Üvalizm ve Kaz Dağları Termal
Üvalizm, belirli bir bölgede yetişen sebze ve meyvelerle yapılan kür yöntemi olarak sağlık turizminin bir parçası durumunda. Yenilen içilen gıdaların bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine etkisi bilinen bir gerçek.
Bu kapsamda zengin bitki örtüsüne sahip Kaz Dağları, sağlık turizminin yapıldığı ana bölgelerden çünkü tahmini olarak 800 adet bitki türünün bulunduğu bu dağlarda 32 endemik bitki yetişir.
Yüzlerce ilaca ham madde sağlayan dağların alt tabakalarda, örneğin, tıbbi bitkilerden kekik, adaçayı ve sumak bolca bulunur. Öte yandan elverişli koşullar sayesinde bölgede yetişen sebze ve meyveler de nitelikli olmakta, kişiler bu besinleri tüketerek sağlıklarını korumakta.
Kazdağı Termal Sulardan Gelen Şifa
Sağlık turizmi dendiğinde akla ilk olarak termal turizm gelir. Kaz Dağları konaklaması yapanlar arasında önemli bir kesim de kazdağı termal olanaklarından yararlanarak şifa bulmayı tercih eder.
Kaz Dağları coğrafyasındaki en bilindik kaplıca, Güre Kaplıcası. Bu kaplıcanın en büyük özelliği, deniz kenarında olması.
Yapılan analizlere göre 2.000 yıllık kaplıcadaki suyun sıcaklığı 37° C’dir ve ne rengi ne kokusu vardır.
Bu sular,
- cilt hastalıklarına,
- romatizmal rahatsızlıklara,
- kronik iltihaplara,
- kireçlenmelere,
- guatra,
- kadın hastalıklarına,
- böbreklerdeki kum ve taş rahatsızlıklarına iyi gelir.
Rivayete göre Afrodit de bu kaplıcalardan faydalanmış olduğundan kaplıcaların ismi Afrodit Kaplıcası olarak da bilinir.
Kaz Dağlarında sıcak su, memba ve maden suyu kaynaklarının haricinde sondajla ya da kuyularla ulaşılan Kazdağı termal su kaynakları da bulunur.
Kaz Dağlarında konaklayanların bulundukları il genelinde yararlanabilecekleri Kazdağı termal kaynaklar şöyle:
- Balya Dağ Ilıcası: Sıcaklık (ortalama): 51-60 °C. Yöredeki kaplıca suyu, stres vb. ruhsal sorunları rehabilite etmede ve siyatik, kireçlenme, romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, kronik bel-sırt ağrıları vb. çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kaplıca, Balya’nın 25 km, Balıkesir-merkez-Şamlı’nın 15 km uzağında bulunur.
- Bigadiç Hisarköy Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 85-92 °C. İçme ve banyo kürü olarak yararlanılan, florür içeren sodyum bikarbonatlı termal sular, selenyumlu olduğundan cilt hastalıklarına iyi gelir. Öte yandan başta kadın hastalıkları olmak üzere romatizma, solunum yolu ve böbrek rahatsızlıkları ve diş hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi için kullanılır. Kaplıca, Bigadiç ilçesinin 18 km doğusunda bulunur.
- Edremit (Güre) Kaplıcaları: Sıcaklık (ortalama): 40-58 °C. İçme ve banyo kürü olarak kullanılan su, florürlü termo mineralli özelliktedir. Orijinal bölümleri Roma hamamı özelliği taşıyan bu kaplıcalar, kas-iskelet, karaciğer, cilt, kadın, kireçlenme vb. envaiçeşit rahatsızlığın rehabilite edilmesinde kullanılır. Kaplıca, Edremit ilçesine bağlı Güre’de bulunur.
- Edremit (Bostancı) Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 40-58 °C. İçme ve banyo kürü olarak kullanılan su, sodyumlu sülfatlı oligametalik özelliktedir. Romatizma, kardiyavasküler sistem, sinir sistemi hastalıkları, guatr, böbrek taşı vb. rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kaplıca, Edremit-Burhaniye yolu üzerinde, Bostancı köyündedir.
- Gönen Kaplıcaları: Sıcaklık (ortalama): 71-82 °C. Roma ve Bizans devirlerinde de işletilmiş olan kaplıcalar, nadir görülen biçimde saf kalmış ve özelliğini korumuş durumdadır. MÖ yaklaşık 4. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlayan ve kireçlenme, kronik tendom, solunum sistemi hastalıkları, sinirim sistemi hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, bel kayması, omurlar arası daralmalara bağlı damar ile sinir sıkışmaları vb. çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan sulara erişmek için Gönen ilçesine varmak gerekir.
- Gönen (Ekşidere Dağ) Ilıcası: Sıcaklık (ortalama): 38-46 °C. Suyu radyoaktif olduğundan “gençlik iksiri” olarak tanımlanır. Sülfat, sodyum, klorür, kalsiyum içeren ve içme ile banyo kürü şeklinde yararlanılan su, romatizmal, ortopedik, nörolojik, idrar yolu ve kadın hastalıkları vb. çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ilıca, Gönen ilçesine 13 km uzaklıkta, Ekşidere köyünde bulunur.
- Manyas (Kızık Köyü) Kaplıcaları: Sıcaklık (ortalama): 45-50 °C. İçme ve banyo kürü olarak yararlanılan termal sular, sodyum, bikarbonat, kalsiyum ve klorür içerir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, böbrek taşını düşürmede, kemik erimelerinde, cilt hastalıklarında, eklem-kas-kemik hastalıklarında vb. çeşitli hastalıklarda kullanılır. Kaplıca, Manyas ilçesinden 6 km uzakta, Kızık köyü-İbrahim Tepe mevkisinde bulunur.
- Pamukçu Merkez Kaplıcaları: Sıcaklık (ortalama): 30-64 °C. Bor ve florür içeren sodyumlu sülfatlı, mineralli termo sular, eklem rahatsızlıkları, ortopedik sorunlar, osteoporoz gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinin olumlu yönde seyretmesine katkıda bulunur. Kaplıcalar, Balıkesir’in merkezine 15, İzmir kara yoluna ise 3 km mesafede konumlanmıştır.
- Sındırgı (Hisaralan) Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 46-98 °C. Florür içeren sodyum bikarbonatlı termal sular, hareket sistemindeki ağrılı hastalıklar başta olmak üzere kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Kaplıca, Sındırgı’ya 17 km, Sındırgı-Simav yoluna 500 m uzaklıktadır.
- Sındırgı (Emendere) Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 33 °C. Radyoaktif özellikteki termal sular, cilt hastalıkları başta olmak üzere mide, böbrek taşı, gut vb. hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Kaplıca, Sındırgı’ya 7 km uzaklıktaki Ilıcalı köyünde yer alır.
- Susurluk (Kepekler) Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 58 °C.Sodyum, florür, bikarbonat içeren kaplıcalarda hem banyo hem çamur kürleri uygulanır. Termal sulardan, romatizma, çocuk felci, nevrit, nevralji, kadın hastalıkları vb. rahatsızlıkların tedavisi için yararlanılır. Kaplıca, Susurluk’a 20 km uzaklıktaki Ilıca Boğazı köyünde bulunur.
- Susurluk (Yıldız) Kaplıcası: Sıcaklık (ortalama): 60-70 °C. Florür içeren, sodyum bikarbonatlı, sülfatlı termal sular, romatizmal hastalıklarda, bel ağrılarında, eklem hastalıklarında, cilt hastalıklarında, nörolojik hastalıklarda vb. çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. Kaplıca, Yıldız köyünün yaklaşık 3,5 km kuzeydoğusunda bulunur.
Bunların dışında, Gömeç Karaağaç Kaplıcaları ile Pelitköy Zeytinpınar İçmesi de kazdağı termal kategorisinde hastalıkların tedavi sürecine katkıda bulunmak amacıyla kullanılır.
Kaz Dağlarının Edremit Körfezi’ndeki kısmı termal kaynaklar açısından daha zengin olsa da Çanakkale bölümünde, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinde de termal kaynaklar bulunur.
Kazdağı termal yazımızı beğendiyseniz, Kazdağları nerede yada idavilla butik otel rezervasyon sayfalarımıza bakabilirsiniz. Çok beğenilen bungalov evlerimiz hakkında bilgi almak için sizi Kazdağları Bungalov Otel sayfamıza yönlendirebiliriz.