top of page
Yazarın fotoğrafıE&V

KAZDAĞLARI NE YENİR : KAZDAĞI MEŞHUR YEMEKLERİ



Kazdağlarında Ne Yenir ? En meşhur Kazdağı Lezzetleri

Kaz Dağlarında misafirimizseniz ve tatiliniz sona ermeden bölgenin mutlaka tatmanız gereken yerel tatlarını merak ediyorsanız cevapları Kazdağları ne yenir yazımızda:

Kaz Dağlarının, hayvancılığın gelişmiş olduğu, zeytin başta olmak üzere tahıl ve baklagillerin üretiminin yapıldığı, iki denize kıyısı bulunan Balıkesir’de bulunması, burada konaklayanların kahvaltı dâhil tüm öğünlerde eşsiz lezzetler tadacağını müjdeler âdeta.

İl genelinde envaiçeşit gıda ürününün üretimi yapılır.

Bunlardan ilki, kırmızı et ve et ürünleri (sığır ve dana eti ağırlıkta olsa da koyun eti de önemli bir paya sahiptir.).

Besicilik, merkez ile tüm ilçelerde önemli bir geçim kaynağı. Beyaz et ve et ürünleri üretiminde de Kaz Dağlarının yayılım gösterdiği Balıkesir, Türkiye’nin ihtiyacının %20’sini karşılar.

Bu kapasite paralelinde yumurta üretiminde de il ön sıralarda.

Balıkçılık ise kıyı bölgelerde oldukça gelişmiş durumda. Bölgede tatlı su balığı üretimi yapan tesisler de mevcut. Bandırma’nın yanı sıra Edremit ve Ayvalık sahilleri ile Erdek ve Marmara Adası, taze deniz ürünlerinin temin edilebileceği yerler.

Tatlı su balıkları ise daha çok Ayvalık ve Bandırma’da revaçta.

Arıcılık da Balıkesir’in tüm yörelerinde yaygın. Kaz Dağlarının zenginliklerinin bal üretiminde Balıkesir’in öne çıkmasındaki etkisi büyük. Bölgede, yılda yaklaşık 1.600 ton bal üretilir.

Süt ve süt ürünlerinde de il, Türkiye genelinde önemli bir yere sahip. Tereyağı, peynir, yoğurt, ayran, krema, kaymak gibi üretimler tüm ilçelerde yapılır.

  • Sepet peyniri ve loru (Edremit, Ayvalıki Burhaniye ve İvrindi’nin),

  • kirli hanım peyniri ve loru (Ayvalık’ın),

  • kelle ve Manyas peyniri (Manyas, Gönen, Bandırma ve Erdek’in),

  • keçi peyniri (Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı ve Kepsut’un)

Balıkesir’e özgü süt ürünleridir.

Sebze ve meyve üretimi için özel üretim şartları gerekmez. Balıkesir’in merkezinde ve ilçelerinde kurulu semt pazarlarında günlük ürünlere kolaylıkla ulaşmak mümkün.

İl, yeterli miktardaki tahıl ve baklagillerin üretimiyle de kendi ihtiyacını karşılar. Zeytin ve zeytinyağı ise bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında.

Bölgede yıllık ortalama 100 ila 125 bin ton zeytin üretimi yapılır. Üretimde ise kıyı bölgeler (Edremit, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık, Havran, Bandırma, Erdek ve Marmara Adası) başı çeker.

Kazdağları Ne Yenir :

Kaz Dağları konaklamanız boyunca;

  • Ekseriyetle körfez kesiminde yapılan midye çorbası, kabak çiçeği dolması, kalamar dolması, lokma tatlısı ve balıklı bamyayı,

  • Ebegümeci, kuzukulağı, akkız, acı filiz kavurması gibi ot yemeklerini,

  • Kapaktan çıkmayı,

  • Kızılcık şurubu ile koruk suyunu,

  • Ayvalık tostu ile susurluk ayranını,

  • Kaz Dağları butik otellerinde sunulan tazecik sebzelerden, peynirlerden, reçellerden, organik ürünlerden oluşan kahvaltılıkları,

  • Taze ya da tuzlanmış olarak sunulan deniz ürünlerini,

  • Zeytinyağlıları,

  • Mantı, börek, mayalı ekmek gibi yöresel hamur işlerini,

  • Askalubrus, börülce, sarmaşık, mürdük aşı gibi sebze ve ot yemeklerini,

  • Meyve tatlılarını,

Özellikle de

  • Keşkeği,

  • Surayı,

  • Tiridi,

  • Tavuklu mantıyı, saçaklı mantıyı ve kulak mantısını,

  • Alabalığı,

  • Balıkesir kaymaklısını,

  • Zerde tatlısını,

  • Höşmerimi,

  • Mafiş tatlısını ve

  • Börülce ekşilemesini

Mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.

Tripadvisor Sitesinin kullanıcı yorumları ile oluşturulan listesi bize göre oldukça doğru. Sizde göz gezdirmek isterseniz Kazdağlarında Ne Yenir : Kazdağlarının En Güzel Restaurantları linkini buraya bırakalım.

Limoncello Restaurante


1.176 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page