İdavilla Kaz Dağları Butik Otel – Bungalov Evleri işletmecisi olan Volkan Şimşirkaya, otelimiz ve genel olarak bölgemiz hakkında Politika dergisine röportaj verdi. Sizlerin de ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bu yazımızı okurken kesinlikle sıkılmayacaksınız. Haydi, gelin beraber okumaya başlayalım.
Körfezin genç girişimcilerinden Volkan Şimşirkaya ile röportaj yaptık. İdavilla projesini, gelecek projelerini, Turizm Derneği Çalışmalarını ve Körfez Turizmi üzerine konuştuk. İşte Başarılı Girişimci Volkan Şimşirkaya ile röportajımız.
P.D. Öncelikle Röportaj teklifimizi kabulün için teşekkür ederim Volkan. Biraz kendinden bahsedebilir misin okurlarımıza? Volkan Şimşirkaya kimdir?
V.Ş.- 33 yaşındayım. İstanbul’da doğdum, Lise 1’e giderken Akçay’daki yazlığımıza taşındık ve eğitimime Edremit Lisesi’nde devam ettim. Lise eğitimim sonrasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gittim. Hukuk fakültesindeki eğitimime devam ederken okulu bırakıp kısa bir süre ticaretle uğraştım ve daha sonrasında farklı bir kariyer hedefiyle 2014 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümüne burslu olarak kabul edildim. Bahçeşehir Üniversitesi’nde kariyer merkezi biriminde uzman öğrenci olarak birçok projede görev aldım. Özellikle büyük bir katılımla her sene Kariyer Merkezi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri organizasyonunda aldığım görev ve sorumluluklar, bende organizasyon bilinci ve büyük firmaların işleyiş yapıları konusunda ciddi farkındalıklar yarattı. Medya araştırmaları, pazarlama iletişimi, yaratıcı iletişim, etkili reklam, halkla ilişkiler yönetimi, medya ilişkileri, ikna ve itibar yönetimi gibi dersleri; ülkemizin en önde gelen Ali Saydam, Ali Atıf Bir, Haluk Gürgen, Elvan Oktar, Pınar Kılıç, Kemal Suher gibi iletişim uzmanlarından görmek benim için çok kıymetliydi.
Özellikle gerek bireysel gerekse de proje arkadaşlarımla öğrenimimiz süresince Türkiye Halkla İlişkiler Ödülü ( ALTIN PUSULA ) , Kiler Holding ( Yılın Halkla İlişkiler Projesi ) , Junior of Chamber of International ( En iyi Proje ) gibi ödüllere layık görüldüm.
Üniversitede birçok öğrenci kulüp ve yöneticiliğinin yanında özellikle DUYARLI GENÇLER DERNEĞİ bünyesinde engelli kardeşlerimiz için düzenlediğimiz etkinlikler ve üyemiz olan yüzlerce sanatçı ve firmanın destekleriyle kurulmasına vesile olduğumuz eğitim binaları, öğrencilik hayatımın en zevk aldığım anlarını oluşturur.
Üniversitemin İletişim Fakültesi Öğrenci Konseyi Başkanı seçildiğim dönemde Pazarlama ekipleri kurarak; üniversiteler, reklam ajansları ve öğrenciler arasında kurduğum köprü sonucunda başta APPLE, ÜLKER, ETİ, EFES gibi birbirinden değerli şirketler ile çalıştım.
Üniversitemin verdiği imkanlar doğrultusunda onlarca sertifika kursuna ve mesleki gelişim seminerlerine katıldım. Dış ticaret uzmanlığı, proje yönetimi, Online pazarlama gibi uzun soluklu eğitimlere katıldım.
Hareketli geçen bir üniversite eğitim döneminin ardından dünyanın en büyük reklam ajanslarının başında gelen Grey World Wide gibi reklam ajanslarında çalıştım, görevler aldım.
.
2009 yılında aile şirketimiz Kaizen Isıtma Sistemleri’ne transfer oldum. Özellikle İran ve Rusya şantiyelerinde görev aldım.
Bölgemizde hizmet veren, HERAMİS TERMAL TATİL KÖYÜ’nde halkla ilişkiler sorumlusu ve AFRODİT TATİL KÖYÜ’nde Pazarlama sorumlusu olarak görevler aldım.
İdavilla Kazdağları Butik Otel – Bungalov Evleri
Bugün İdavilla Butik Bungalov Otel işletmem ile ticari hayatıma devam ediyorum. Aile işletmemiz Kaizen Isıtma Sistemleri pazarlama sorumlusu görevim devam etmekle beraber, Turizm İşletmecileri Derneği yönetiminde bölgemizin turizm gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyorum.
P.D- Ne zamandır Turizmle ilgilisin ve İdavilla ne zaman canlanmaya başladı aklında?
V.Ş.- Turizm ile tanışmam çocukluğuma kadar uzanıyor diyebilirim. Babam İstanbul’da müteahhitti ve ben ortaokula giderken işleri bozulmaya başlamıştı. Lise birinci sınıfa başladığım 1995 yılında ailecek Akçay’a taşındık. Edremit Lisesine kayıt oldum. Evimizin pencereleri yoktu, muşamba ile örtmüşlerdi. O zaman çok üşüdüğümü hatırlıyorum ve sanırım soğuk havaları hiç sevmiyor oluşum o günlerden kalma. İlk sene evimizi tadilat etmek ile uğraştık ve tam olarak yerleştik. Evimizin bahçesi büyüktü ve o dönemde Akçay’da pansiyonculuk çok revaçtaydı. Babamın elinden marangozluk geliyordu, benim ise çok fazla boş vaktim vardı. Babam bungalov tipi evler yapacağımızı söyledi. Toprağın üzerine, ağaçların şekline göre ip çektik. Su basmanı attık. Üzerine sadece kavak ağacından iskelet ve kaplamasını yaptık. Çatısı, banyosu derken ortaya çok şirin, tamamen ağaçtan oluşan 12 adet ev çıktı. Annemin uzmanlık alanı terzilik ve perdelerden çarşaflara tüm mefruşat annemin ellerinden çıkmıştı. Annem, babam ve ben ciddi bir çalışmaya imza atmıştık. Ufak bir metal levhaya Pansiyon yazdık. Çok sevildi evlerimiz, Babamın vefatına kadar geçen 10 yıllık sürede ilk sene gelen tüm misafirler kapanıncaya kadar gelmeye devam ettiler.
Tahta Evlerden, Modern Bir Tesise…
Babamın lafıyla o dönemde tırnaklarımız kalmıştı o evlerin içinde. Çok yorulmuştuk ama buna mecburduk. Para kazanmak zorundaydık. Allah’a şükür tahta evlerimiz beni okuttu, kimseye muhtaç olmadan ailemizi geçindirdi.
“İnsan sevdiği işte başarılı olur” sözünün hakkını vermek lazım. O zamanlar “keşke uyumak zorunda olmasam da 24 saat çalışsam” diyordum. Benim için sorumluluklarım dışında aynı zamanda bir hobi gibiydi pansiyonda çalışmak. Misafirleri mutlu etmeye programlanmış gibiydim. Birisinin ne istediğini sormadan anlamaya çalışırdım, gelenlerin isimlerini telefonlarını defterime yazar mandalina kargolardım. Bayanların telefonunu anneme, erkeklerin telefonunu babama verirdim arasınlar sorsunlar diye. Misafir “ekmek“ derdi, ben bakkala koşmaya başlardım; kaç tane bile alacağımı bilmeden… Bir önceki sene gelen ve tekrar rezervasyon yapan misafire gül yapraklarından yatağın üzerine adını yazıyordum. Havlu katlamasını görmüştüm televizyonda ve bir benzerini yapmaya çalışıyordum. Sabah 6’da kalkıp yerleri süpürüyor, hortumla yıkıyor, misafirimiz gider gitmez temizlik yapıyordum. Annemle pazara gidiyor, babamla bankaya gidiyordum. Çanakkale asfaltının üzerine mandalina koyup satıyor, sahile soğuk kola götürüyordum, bahçeye ektiğim salatalıkları Belediye Kaplıcasının karşısındaki bakkala satıyor, misafirlere mehtap turu bileti pazarlıyordum… Güzel günlerdi…
Daha sonraları profesyonel hayatın içine girince çalıştığım Heramis ve Afrodit gibi firmalar, bende modern dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilen, modern yönetim anlayışına sahip bir turizm işletmesi kurmak ve bunu yöresel değerlerle harmanlayarak hem müşteriler hem de işletme sahibi ve çalışanları için konforlu bir hale getirmenin peşine düşmemi sağladı.
Bu doğrultuda ne yapmak istediğimi biliyordum fakat maddi imkansızlıklar ve yasal prosedürler benim şevkimi kırarken 2014’ün kış aylarında GÜRE iskele restaurantın sahibi Ali Osman Abim ve Belediye Meclis Üyesi Bayram Kayahan ağabeyim sağ olsunlar bana çok destek verdiler. Projemi hayata geçirebilmem için beni hırslandırdılar, tecrübeleri ile bana önemli konularda yol gösterdiler. Ağabeyim, annem, arkadaşlarım, büyüklerim, mülki amirlerim sağ olsunlar bana verdikleri destekle kısa süre içinde işletmem can bulmaya başladı.
Şubat 2014’te başladığımız yoğun inşaat çalışmaları sonrası 27 Temmuz 2014’te Ramazan Bayramının ilk günü misafir kabul etmeye başladık. Tüm yaz tam kapasite çalıştık. Şu an yaşadığımız çetin kış şartlarında da %50 doluluk oranı ile hizmet vermeye devam ediyoruz.
Kazdağları’nda Özel Konaklama: İdavilla
Dünyanın en büyük tatil yorum sitesi tripadvisor.com sitesi İdavilla’yı Balıkesir’in en iyi 3. oteli seçti.
Dünyanın en büyük otel rezervasyon sitesi booking.com, İdavilla’yı Balıkesir özel konaklama birincisi seçti.
Balıkesir Balnet firmasının yaptığı araştırma sonuçlarına göre; İdavilla Balıkesirdeki 92 tesis arasında en çok aranan otel ve en çok tercih edilen 2. otel.
İdavilla’da bugün uygulamaya özen gösterdiğimiz KİŞİYE ÖZEL HİZMET anlayışı, o zamanlar iç güdülerimiz ile yaptığımız davranışlardan ibaretti. Babam “ boş durma, boşa çalış” derdi bana. Bugün anlıyorum ki hayatta hiçbir çalışma boşa değil; Anne ve babamın bana mirası Bungalov Evler şimdi aynı sayıda, daha modern ve yine aynı maddi imkansızlıklarla kendi ellerimizden çıktı. Yine çok çalıştık, çok emek harcadık, babamın vakti yetmedi çırağının yaptıklarını görmeye ama ben onun hayallerine sadık kaldım ve hayatım boyunca da onun mirasına, karakterine ve iş ahlakına sadık kalacağım. 20 sene önce başladığımız hayat mücadelesi annemin ilerleyen yaşına rağmen her işimin ucundan tutması, varlığıyla hayatıma ışık saçması ilk günkü gibi devam ediyor.
P.D. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?
V.Ş. İdavilla bulunduğu konum, sunduğu imkanlar ve kişiye özel hizmet anlayışı ile kısa sürede beğeni topladı. Çanakkale asfaltı üzerinde ve Güre’de ki büyük termal otellerin arasında yer alan konumuyla görünür ve fark edilir bir mevkide. Termal tesisler ile yaptığımız anlaşmalar ve Kaz Dağları doğa yürüyüşü organizasyonlarımız misafirlerimiz tarafından seviliyor.
Bungalovlarımızın farklı mimarisi ve bahçemiz doğa özlemi çeken insanlar için çok önemli.
İdavilla’nın alametifarikası ise bana göre kişiye özel hizmet anlayışı. Biz, misafirlerimizle gelmeden önce konuşuyoruz. Kendilerinin nasıl bir tatil yapmak istediklerini öğrenmeye çalışıyoruz. Aldığımız bilgiler doğrultusunda misafirimizin tatilini programlıyor, ufak detaylar organize ediyoruz. İdavilla’da standart bir hizmet vermiyoruz. Her misafirimiz ile birlikte yeni bir İdavilla yaratmaya çalışıyoruz.
P.D.İdavilla sadece bir butik otel değil, aynı zamanda kahvaltı ve ızgara bahçesi öyle değil mi?
V.Ş. Evet, 3500 m2 yeşil alan üzerinde kurulu İdavilla; açık / kapalı restaurantı ve kır bahçesi ile hizmet vermektedir. Yöresel köy kahvaltısı ve kilo ile ızgara hizmeti sunuyoruz. Ayvacığın kekik kokan etlerinden hazırladığımız et menümüz çok keyifli. Mandalina ağaçlarının altında, orman masalarında, doğal bir ortamda keyifli lezzetler üretmeye çalışıyoruz. Saç kavurmamız özel sunumuyla körfezde beğeni topluyor. Tereyağlı bİftek, İdavilla köftesi, yöresel mezelerimiz ve yayık ayranı ile servis ediyoruz.
Kahvaltı günün en önemli öğünü ve İdavilla olarak kahvaltıya çok özeniyoruz. Bahçemizdeki mandalinalardan reçel yapıyoruz. Tavuklarımız yoğun talebe cevap veremesede erken gelen yada sipariş veren misafirlerimize yumurtalar kümesimizden… Kestane balı, kaymak, tereyağ, kendi salçalarımız, kendi zeytin ve yağımız ile sağlıklı bir kahvaltının anahtarı İdavilla diyoruz…
Yörük kültürünün en güzel örneklerinden YANKİRİ BAZLAMA ise İdavilla’nın special lezzeti. Hamurunu kendimiz açıyor, kuzine sobada 15 farklı malzeme ile hazırlayarak misafirlerimize sunuyoruz. Ispanaklı peynirli, tahin şeker cevizli, kavurmalı ve kaşarlı olanları çok seviliyor.
P.D. Tenekede Tavuğunuz çok konuşuluyor, o nedir?
V.Ş. Zeytin toplayan tayfaların soğuk havada hem ısınmak hem de yanlarında getirdikleri erzaklarını pişirmek için kullandıkları bir yöntem. Tavuğu özel sosuyla tenekede tavuk aparatına yerleştiriyoruz ve alt tepsisine patates, patlıcan, soğan, domates ve biber yerleştiriyoruz. Meşe odununu köz haline getiriyoruz ve tavuğumuzu toprağa koyup üzerine yağ tenekesi kapatıyor ve etrafını çamurla kapatıyoruz. Meşe közlerini tenekenin etrafına yerleştiriyor ve 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Nar gibi kızarmış tavuk, alt tepsisinde tavuğun suyu ile pişen sebzelerin lezzeti, ayrıca tavuk suyuna pişirdiğimiz pilav ile beraber İdavilla’ya özel bir lezzet.
Kazdağları Termal Turizm
P.D.Turizm Sektörüne Yönelik Düşünceleriniz nedir?
V.Ş. Turizm Balıkesir için en önemli sektörlerin başında geliyor. Birçok farklı değişkene ve hassas dengelere sahip olan bu sektörde başarı, birçok unsurun bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. İşin başarısı gerek biz işletmeciler gerekse de belediye, sosyal örgütler ve yöre halkı ile doğru orantılı olarak ilerliyor. Ülkemizde de dünyada olduğu gibi turizm anlayışı kabuk değiştiriyor ve turizm haritasında lokasyonlar farklılaşıyor. Deniz, kum ve güneşten, doğa, sağlık ve termale doğru bir değişim söz konusu. Ulaşım şartlarının iyileşmesi ise bölgemize daha çok ziyaretçi çekiyor. Yazın çalışıp kışın kapanan işletmeler değil; 12 ay sınırsız hizmet veren bir bölge haline gelmeye başladık.
Edremit Körfezi, doğası, büyük merkezlere yakınlığı, termal suları, Kaz Dağları, açık hava sporları ile dikkat çeken bir coğrafya. Özellikle Ayvalık bu konuda turistik marka değeri ile bir cazibe merkezi halinde. Güre termal tesisleri ile öne çıkıyor ve yeni otel zincirlerinin de yatırım yapmak için sırada olması, bölgemiz için çok sevindirici. Altınoluk ve Akçay maalesef en güzel koylarını toplu konutlara, sitelere kaptırmış durumda. Çamlıbel, Zeytinli, Kızılkeçili gibi butik işletmelerimizin yer aldığı köylerimiz ise şimdiden ulusal marka olma yolunda ilerliyor.
Her hafta yüzlerce insan çevre illerden Kaz Dağlarında doğa yürüyüşü yapmak için bölgemize geliyor ve körfezde yaşayan doğaseverler ile birlikte doğa ile iç içe mükemmel zaman geçiriyorlar. Milli Parklar ve Belediyemizin bu konuya daha çok önem vermesinin yerinde olacağını düşünüyorum. Bölgemizde yer alan büyük işletmeler, Turizm Derneğimiz ve Mülki amirlerimiz ile birlikte Körfezde Kongre Turizmi başlığında önemli toplantılar organize etmeliler.
Özellikle Güre’nin Midilli’ye gemi seferleri yapılması için açılması ve Koca Seyit Havalimanı’ndan THY uçaklarının Yeşilköy Atatürk Havalimanına uçuşlarının açılması, önümüzdeki yaz dönemi için önemli iki ayrıntı. Yunanistan Petra Limanını açtı ve bizimde bunun karşılığında Altınoluk yada Güre’de bir liman açılmasının ve bunun önümüzdeki yaz dönemine yetişmesinin çok önemli olacağına inanıyorum. Konunun uzmanı değilim fakat Güre’nin liman açısından daha doğru bir tercih olacağını düşünüyorum
Kazdağları Otelleri İçin Edremit Uçak Seferleri
Yarım saatte bir THY izmir istanbul seferi düzenliyor ve uçaklar Yeşilköy’e iniyor. Kocaseyit Havalimanımız ise maalesef YEŞİLKÖYde gerekli slot olmadığı için SABİHA GÖKÇEN’e çalışıyor. Havayolu körfez için en önemli ulaşım imkânı fakat Yeşilköy’e inemeyen uçaklar yüzünden dünyaya açılamıyoruz, 25000 m2 uluslararası havalimanımızı etkili kullanamıyoruz. İzmir yerine 1-2 uçağın buraya yönlendirilmesi İzmir’i üzmez fakat bizi çok mutlu eder.
P.D. Hep iş hakkında konuştuk. Sosyal Hayatta Volkan neler yapar?
V.Ş. İki yıldır her hafta sonu İda Körfez Doğa Sporları ile birlikte Kaz Dağları’na yürüyüş yapıyorum. Halk eğitimin açtığı Halk Oyunları Kursu bana dansı sevdirdi doğrusu. Deniz en büyük tutkum. Balık tutuyor, yelken yapıyorum, deniz kenarında bisiklete biniyorum, spor salonuna gidiyorum. Edremit ve Ayvalık’taki sosyal kültürel aktivitelere katılmaya özen gösteriyorum. Tenis kursuna başladım