top of page
Yazarın fotoğrafıE&V

KAZDAĞLARINDA GEZİLECEK YERLER : KAZDAĞI GEZİSİ



Kazdağlarında Gezilecek Yerler Listesi

Kaz Dağlarında konaklayanlardansanız bu benzersiz coğrafyayı layıkıyla gezip keşfetmeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

Peki, Kazdağlarında gezilecek yerler nereler? Kaz Dağlarında (Millî Park sınırları dâhilinde) ve dağların yakın çevresinde nerelerde gezilir sizler için derledik:

Kazdağlarında Gezilecek Yerler : Doğal Güzellikler ve Rekreasyon Alanları

Kaz Dağları, konaklama yoğunluğunun yılın hiçbir mevsiminde düşüşe geçmediği bir “doğal güzellikler silsilesi”. Kaz Dağı Millî Parkı içerisinde bulunan doğal güzelliklerinden başlıcaları;

  • Şahindere Kanyonu

  • Pınarbaşı

  • Sutüven (Hasanboğuldu) Orman İçi Dinlenme Yeri.

Kaz Dağları butik otelimizde konakladığınız süreyi çok daha benzersiz kılacak doğal güzelliklere ve rekreasyon alanlarına yakından bakmaya ne dersiniz?

İşte Kazdağlarında gezilecek yerler listesi:



Altınoluk : Şahindere Kanyonu

Altınoluk’taki Şahindere Kanyonu; Kaz Dağı Millî Parkı sınırları içerisinde kalır ve dünya genelinde oksijen üretiminin en fazla olduğu (Oksijen yoğunluğu: %55) 2’nci bölge olmasıyla öne çıkar.

Kaz Dağı’nın güney yamacı boyunca uzanan, bölgedeki hava değişimini sağlamada önemli bir rolü bulunan, çeşitli bitki ve hayvan topluluklarına ev sahipliği yapan Şahindere Kanyonu, 600 m derinliğinde (deniz seviyesinden) ve 26 km uzunluğundadır.

Çevresi sık çam ağaçlarıyla kaplı olan kanyon, Kaz Dağlarında üretilen temiz havayı Edremit Körfezi’ne, denizden yükselen iyotlu havayı da dağa taşır ve bu sayede âdeta bir baca görevi görür.

Kanyonun bu işlevi sayesinde oksijen deposu olarak öne çıkan bölgede belirli bir süre geçirmeleri, kalp ve astım vb. solunum yolu rahatsızlığı bulunan hastalara, özellikle Koah Hastalığı Tedavisi destek olması amacıyla tavsiye edilir.

Diğer bir deyişle Şahinderesi Kanyonu, sağlık turizmi açısından da önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırır.

Turistler, Şahinderesi Kanyonu’nda çeşitli macera etkinliklerine katılabilir,

  • trekking yapabilir,

  • fotoğraf çekebilir,

  • piknik yapabilir,

  • kamp kurabilir,

  • yüzebilir

Piknik yapma alanları, kanyonun giriş kısmında, yüzülebilecek alanlar ise girişten 500 m içeride bulunur. Kanyonu detaylı bir şekilde gezmek isteyenler daha iç kısımlara ilerlemelidir.

Kanyonun tamamı değil, 700 m’lik açıklık alanı gezilebilir ve bu da gerekli izinlerin alınmasıyla ve alan kılavuzlarının gezginlere eşlik etmesiyle mümkün olur.

(İzin ve alan kılavuzu taleplerinin  Edremit Millî Parklar Mühendisliği’ne ya da Zeytinli Kazdağı Millî Parkı Ön Tanıtım Bürosu’na iletilmesi gerekir.)

Girişin ücretli olduğunu da belirtelim. Kazdağı Milli Park Giriş Ücretlerinden bahsettiğimiz yazımız.

Şahinderesi Kanyonu’na ulaşmak için Balıkesir’in ilçelerinden Edremit’e bağlı Altınoluk’a gelinmeli, bölgedeki kanyonu işaret eden tabelalar yaklaşık 4 km boyunca takip edilmelidir.


Güre : Pınarbaşı

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Güre köyü yakınlarında, Kaz Dağı Millî Parkı sınırları içerisinde bulunan Pınarbaşı (Rakım: 405 m), yaz aylarında serinlemek isteyenler tarafından yoğun ilgi gören  bir mesire yeridir.

Kazdağlarında gezilecek yerler listemizde, geniş piknik alanını şöyle tasvir etmek mümkün: Yamaçtan akan soğuk sular, suların eteğine kurulu, ayakları tabanda biriken suya gömülü sayısız masa, stresi anında alıp götüren bir doğa sahnesi.

Kaz Dağlarındaki karların bir bölümünün eriyerek kaynak hâlinde burada ortaya çıkması, dere oluşturması, Pınarbaşı’nın en önemli özelliği (Suyun sıcaklığı yaklaşık 10 derece)

1980 yılından bu yana açık olan ve Orman Müdürlüğünce işletilen 1 hektarlık Pınarbaşı mesire alanı, yüksek sezonda Kaz Dağlarında konaklayan yaklaşık 80 bin ziyaretçiyi ağırlar.

Pınarbaşı’nın piknikçileri cezbeden bir diğer yanı da belirlenmiş özel alanlarda mangal yapılmasına olanak sunulması.

Burada kurulu alabalık çiftliğinde balık yetiştiriciliği de yapıldığını ve ziyaretçilerin bu balıkların tadına bakma şansı bulduklarını da belirtelim. Son olarak piknik alanına girişte herhangi bir ücret alınmadığını ancak otoparkın  ücretli olduğunu bilmenizde fayda var.

Edremit merkeze 8, Akçay’a 6 km uzaklıkta bulunan Pınarbaşı piknik alanına ulaşmak için Güre-Pınarbaşı köyüne gidilmeli. Özel aracı olmayanlar Güre Belediyesi toplu taşıma araçları ile Güre Sağlık Ocağı önünde inerek nispeten yokuş ama keyifli bir 4km yürüyerek Pınarbaşına ulaşabilirler.

Pınarbaşı mesire alanının giriş kapısına gelmeden 100 metre geride yer alan Pınarbaşı restaurant adında ki işletmeye yolunuz düşerse, aracınızı parkettikten sonra merdivenlerle aşağı inerseniz sizi çok güzel bir ortam karşılayacaktır.

idavilla Bungalov Evleri olarak misafirlerimizin tatillerini muazzam geçirmeleri ve mutlu olmaları için pek az kişinin bildiği özel nokta ve rotaları misafirlerimiz ile mutalaka paylaşıyor ve tatilleri süresince ailemizin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda en doğru tavsiyeleri yapmaya özen gösteriyoruz.



Hasanboğuldu Göleti ve Sutüven Şelalesi

En çok ziyaret edilen kazdağlarında gezilecek yerler noktası hiç şüphesiz, Sutüven Şelalesi, Kızılkeçili Çayı üzerinde, Zeytinli beldesinin sınırları içerisinde yer alır. Suyun 17 m yükseklikten düştüğü Sutüven Şelalesi, Kaz Dağı Millî Parkı’nda bulunmakta olup Kaz Dağında konaklayanlar tarafından mutlaka ziyaret edilen yerlerdendir.

Efsanevi yerlerden biri olan ve içinden Kızılkeçili Çayı’nın geçtiği Hasanboğuldu Göleti ise Sutüven Şelalesi’nin döküldüğü alanın biraz ilerisinde bulunur.

Gölet etrafındaki yürüyüş parkurları, trekking meraklılarına hitap eder nitelikte.

Hasanboğuldu’ya ulaşmak için yapılacak yürüyüşlerde yöre halkının dağlardan topladıkları bitkileri satın almak mümkün.

Kaynak sularının yer yüzüne çıktığı ve bir kayanın havuza dönüştürdüğü Hasanboğuldu’da ayrıca küçük bir şelale daha var. Suyun döküldüğü yerde ise çok sayıda balık…

Her iki doğal güzelliği de kapsayan Sutüven (Hasanboğuldu) Orman İçi Dinlenme Yeri, 3 hektarlık alana yayılmış olup 1992 yılından beri aktif.

Doğal güzellikler nedeniyle sezonda yaklaşık 100 bin ziyaretçinin geldiği bölge, deniz seviyesinden 798 m yüksekte. Mesire yerinde masa ve oturulacak yerler mevcut.

Sütuven ve Hasanboğuldu, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesine yaklaşık 1,5 km uzaklıkta. Zeytinli’ye geldikten sonra Beyoba köyü geçilerek mesire alanına ulaşılabilir.




Mıhlı Çayı

Balıkesir-Çanakkale il sınırında, Altınoluk’a 5 km mesafede bulunan Mıhlı Çayı, doğal güzelliklerin bir parçası olmak isteyenler için ideal duraklardandır. Özellikle üstündeki Başdeğirmen köprüsü görülmeye, fotoğraflamaya değer güzelliktedir. Fotoğrafçılık ile ilgilenen misafirlerimizin Kazdağlarında gezilecek yerler listemize Mıhlı Çayı’ndan başlamasını tavsiye ederiz.




Değirmen Boğazı

Kaz dağı gezilecek yerler bakımından doğal güzelliği ile ön plana çıkan bir piknik alanıdır. Balıkesir-Bursa kara yolunun 10’uncu km’sinde bulunan alan, dinlenip eğlenmeye imkân sunan ve hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap eden pek çok olanağı bünyesinde bulundurur.




Şeytan Sofrası

Kazdağlarında gezilecek yerler listesine Ayvalık ve çevresini eklemezsek olmazdı. Kaz Dağlarında konaklayanların gün batımını seyredebilecekleri en güzel durak, Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın 8 km güneyinde bulunan kayalık tepelerin üzerindedir.

Bu noktadan Ayvalık adaları ile Midilli Adası’nın seyrine doyum olmaz. Alanda, şeytanın ayak izi olduğuna inanılan eski bir lav izi vardır. Ziyaretçiler demir kafes içerisinde bulunan bu çukura madeni para atarak dilek dilerler.

Tavşan Kulakları Tepesi

Şeytan Sofrası’nın yanı başında yer alan Tavşan Kulakları Tepesi, adını alanda bulunan, insan boyu yüksekliğindeki iki kayadan alır. Kayaların kaidesi de yine yatay kayalardır. Buranın da manzarası göz doldurur.

Tımarhane Adası (Taşlı Manastır)

Şeytan Sofrası’nın eteğinde, yarımadanın uç kısmında yer alır. Kazdağlarında gezilecek yerlerde ilginç formdaki kayalarıyla ünlüdür.

Alandaki manastırın etrafını saran kayalar, rüzgârlı günlerde uğultulu ses çıkarmasıyla bilinir. Kaz Dağlarında konaklayanların mutlaka Cunda Adası’na geçip uğraması gereken yerlerden biridir zira bu bölge, panoramik manzarasıyla anın tadının çıkarılmasına imkân sunar.




Edremit Hanlar Mevkisi

Özellikle sıcak yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan, doğal güzelliklere sahip bir piknik alanıdır. Edremit’in 25 km uzağında, Kalkım yolu üzerinde bulunur. Çınar ve çam ağaçları gölgesinde, devamlı akan, buz gibi olan su kenarında geçirilen zaman, ziyaretçilerin huzuruna huzur katar.

idavilla butik otel ailesi olarak Edremit Hanlar mevkisini Kazdağlarında gezilecek yerler listemizin en beğendiğimiz yeri olarak belirtmek isteriz.

Uçsuz bucaksız çam ormanları, belinize kadar gelen ıtırlı bitkilerin arasında sanki bir film sahnesinden çıkmış gibi unutulmaz bir gün geçirmenize imkan tanır. Arabanızı dilediğiniz yerde bırakıp kendinizi yeşilin içine bırakmak sanırım hepimizin hoşuna gidecektir.

Güneşin pek ulaşamadığı, araba gürültüsü yada insanın olmadığı alanlarda elinize bir sopa alıp kuş seslerini dinleyerek yada sırtınızı ulu bir ağaca dayayıp yüksek çam ağaçlarının tepesinde esen rüzgarla nasılda çığlık attığına inanamayacaksınız.

( domuz ve ayı kazdağlarında bol miktarda olduğundan dikkatli olunması gereklidir. Misafirlerimize çok fazla derinliklere gidilmemesini önemle hatırlatırız )

Hanlar bölgesinde Kirse Piknik alanı olarak bilinen çay bahçesine mutlaka uğrayın. Çınar ağacının içine girip kafanızı ağacın içinden çıkararak fotoğraf çektirin. Odun ateşinde demli bir çay sipariş ettikten sonra mekanın hemen arka tarafından kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Geri döndüğünüzde mekan sahiplerine şelaleye nasıl gideceğinizi sorabilirsiniz. Mekanı 100 metre geçtikten sonra asfalttan sola dönerek yaklaşık 6 km gideceksiniz.

Yol çok bozuk değil fakat yüksek arabalar rahat edecektir. Ayrıca bu bölgede ormancılar kesilen uzun tomrukları yol kenarına biriktirdiği için dikkatli olmakta fayda var.

Yol üzerinde bir çok çeşme var ve biz size her bir çeşmede durmanızı, soğuk suyunu içmenizi

( köylüler bu suya eybek suyu der, tatlı bir sudur )

hemen çeşmenin oralarda yetişen böğürtlenlerden yemenizi yada çeşme başında kekik ayıklayan teyzeler yada kozalak yakarak çay demleyen köylü amcalara denk gelirseniz sohbet etmenizi tavsiye ederiz.

Şelaleye ulaştığınızda bizim bu satırlarımızı hatırlarsanız lütfen yorum kısmından bize deneyimlerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Bu satırları okuyan diğer misafirlerimizde sizin yorumlarınızdan istifade etsinler.




Suçıktı Mesire Yeri

10 asırlık geçmişi olduğu tahmin edilen kaynağa sahip mesire yeri, Kazdağlarında gezilecek yerler olarak çok uzakta kalan bir nokta fakat bölgenin görülmesi gereken doğal güzelliklerinin başında bulunur.

Dursunbey’de yer alan mesire alanında bir alabalık lokantası ile kafeterya da mevcuttur. Bizler bu alabalık çiftliğine gittik ve tek kelimeyle bayıldık diyebiliriz. Hatta Su çıktıda alabalık yedikten sonra hemen ilerisinde yer alan asırlık çınarların altında özel işlemeli semaverde çay içtik.

Bu semaverlerden esinlenerek kendi işletmemiz için Semaver bulmak istedik. Erzincan yöresinde tamamen bakırdan yapılan el emeği bu özel işlemeli semaverleri bulduk ve 10 adet sipariş verdik.

Misafirlerimiz semaverlerimizi çok seviyor evlerinin önünde serin yaz akşamlarında huzur içinde sohbet edip meşe odunuyla demlenen çaylarından içiyorlar.


Kazdağlarında Gezilecek Yerler : Parklar

Millî Parklar

Balıkesir’de Kaz Dağları Millî Parkı’nın yanı sıra Kuşcenneti Millî Parkı bulunur:

Kuşcenneti Millî Parkı

Yaklaşık 25 bin hektar alana yayılmış olan Kuşcenneti Millî Parkı, her yıl, kuluçka yapan, kışlayan ya da göçü sırasında duraklayan 239 kuş türünden yaklaşık 3 milyon kuşa ev sahipliği yapar.

Kuğu, saz bülbülü, balıkçı, kaşıkçı, ördek, pelikan, kaz, çeltikçi ve karabatak, bu kuşlardan yalnızca birkaçıdır. Parktaki gölde de tatlı su ıstakozu bol miktarda bulunur. Istakoz dışında da sazan, turna, acıbalık, yayın, tatlı su kefalinin de aralarında bulunduğu 20 çeşit balık yaşar.

Uluslararası öneme sahip Kuşcenneti Millî Parkı, kuş zenginliği ve başarılı koruma uygulamalarının tatbik edilmesi sayesinde 1976 senesinde Avrupa Konseyinden “A sınıfı Avrupa diploması” almıştır.

Bu diploma, daha sonra çeşitli yıllarda dört kez daha yenilenmiştir (81, 86, 91, 96).  15.04.1998 tarih ve 23314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararla da Romsen Sözleşmesi kapsamına alınmıştır.

Millî parktaki gözetleme kulesinden marttan temmuza, eylülden ekime kuşların yaşamlarının ilgi çekici yanlarını izlemek mümkün. Platformu 40 kişi alabilen bu gözetleme kulesi, dünya genelinde en büyük olanı (Yükseklik: 17,5 m).

Önemli not: Kuşcenneti Millî Parkı’nda konaklama ve yiyecek hizmetleri sunulmamakta.

Yeri: Bandırma’ya 19, Balıkesir’e 85 km uzaklıkta.

Tabiat Parkları

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık’a bağlı 22 adadan 19’u,  19.624 hektar olan 1995 yılında statüsünü kazanan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde kalır. Rekreasyon olanağı da sunan parktaki başlıca fauna ve flora türleri; keklik, tavşan, porsuk ve tilki ile ardıç, kızılçam ve yabani zeytindir.

Değirmenboğazı Tabiat Parkı

Karesi ilçesinde bulunan Değirmenboğazı Tabiat Parkı, 250 hektar alana sahiptir ve 2011 yılında ilan edilmiştir. Park içerisinde servi, çam, söğüt vb. 52 farklı tür ağacın yanı sıra dinlenme ve eğlenme alanları bulunur.

Diğer

Ayvalık Adaları ve Değirmenboğazı tabiat parklarının yanı sıra Kaz Dağlarında konaklayanların vakitlerini geçirebilecekleri iki tabiat parkı (İkisi de 2011 yılında statüsüne kavuşmuştur.) daha bulunur Balıkesir’de. Bunlar: Merkezde bulunan, 10 hektar alana sahip Darıdere ile Edremit’te bulunan, 2 hektar alana sahip Sarımsaklı’dır.




Tabiat Koruma Alanı

Kaz Dağı Göknarı Tabiatı Koruma Alanı

254 hektar alana ve Endemik Kaz Dağı göknarı türüne sahip, 1988 yılında koruma alanı ilan edilmiş olan bir ekosistemdir. Koruma alanı içerisinde göknarın yanı sıra karaçam ve doğu kayını da bulunur. Alanda bulunan başlıca hayvan türleri ise çakal, karaca, geyik, domuz, ayı, kurttur.

Yeri: Edremit’e 35 km, Balıkesir’e 124 km uzaklıkta.

Kazdağlarında Gezilecek Yerler : Tarihi Yapılar

Ayışığı Manastırı

Cunda Adası’nda (Ayvalık), Patriça mevkisine bulunur. Özelliklerinin büyük bir kısmını günümüze kadar koruyarak gelebilmiştir.

Aya Nikola (Taksiyarhis) Kilisesi

Cunda Adası’nda bulunur. İncil ile Tevrat’tan alınan dinî konuların işlendiği freskleriyle ön plandadır.

Ayazma Kilisesi (Faneromeni Kilisesi)

Adı, “kutsal su” anlamına gelen kilise, Ayvalık’ın geç dönem yapılarındandır (1890). Diğer kiliselerden farkı, dinî kaygılar bir kenara bırakarak kuzeybatı-güneydoğu yönünde inşa edilmiş olmasıdır. İçinde kutsal suyun bulunduğu söylenen Ayazma Kilisesi, zaman içinde farklı amaçlarla kullanılmış olup günümüzde müzeleştirilmek üzere kamulaştırılmıştır.

Kirazlı Manastırı (Yukarı Yapıcı Köyü)

Manastır, kilise ve yapı gruplarından oluşan bir kompleks olup Rumlar tarafından 19. yüzyılda dinî anıt yapı olarak kullanılmıştır. Antik Dönem’deki adıyla Didumus Dağı’nın eteklerinde yer alan kilisenin bugün, bir kısmı ayaktadır.

Diğer

Kaz Dağlarında konaklayan, tarihî ve dinî yapılara ilgisi olanların il genelinde gezebilecekleri diğer yapılardan öne çıkanlar ise şunlardır:

Zağnos Paşa Cami (Karesi), Yıldırım Cami (Yıldırım Mahallesi), Alacamescid Cami (Cumhuriyet Caddesi), İbrahimbey Cami (Hacı Arifağa Cami) (Hisar İçi Mahallesi), Yeşilli Cami (Hisariçi Cami) (Eski Kuyumcular Mahallesi), Leka Manastırı (Cunda Adası), Agios Nikolaos (Aya Triada) Kilisesi (Cunda Adası), Harap Kilise (Cunda Adası), Küçük Kilise (Cunda Adası), Kilise Kalıntısı (Edremit-Güre), Manastır Kalıntısı (Ormanlı Köyü), Kilise Kalıntısı (Ballıpınar Köyü), Kilise Kalıntıları (Karşıyaka Beldesi), H. Hüseyin Bey Köyü Kilisesi (Gönen), Manastır Kalıntısı (Marmara Adası, Çınarlı Köyü), Kilise Kalıntısı (Ekinlik Köyü).




Kazdağlarında Gezilecek Yerler : Antik Kentler

Daskyleion Antik Kenti

Erken dönem yerleşimlerine ev sahipliği yapan Daskyleion (Bugünkü Hisartepe), Kaz Dağlarında konaklayanların gezebileceği antik kentlerden. Yapılan araştırmalar, kentin tarihinin Kalkolitik Çağ’a dayandığını göstermekte. Bu topraklarda hüküm sürmüş devletlere ait kalıntılar da araştırmalarla gün yüzüne çıkarılmış durumda. Kazılardan çıkarılanları Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde görmek mümkün. Jeopolitik konumu nedeniyle kentte her devirde bir kale ile yerleşim var olmuş.

Yeri: Bandırma’nın 30 km güneyinde, Ergili köyünün 2 km doğusunda, Kuş Gölü’nün güney doğu ucunda.

Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti, Pelasglar tarafından, tahmini olarak MÖ 10. yüzyılda kurulmuştur (Assos’un tarihi nedeniyle ise MÖ 2. yüzyılda kurulduğu düşünülür). Stratejik açıdan önemli sayılan bir bölgede kurulu kentin akropolü,  Yarmataş Tepesi’nde; nekropolü ise tepenin yaklaşık 2 km batısında. Mezardan çıkarılan mezar hediyelerini Balıkesir Müzesi’nde görmek mümkün.

Yeri: Edemit’e bağlı Altınoluk’un 4 km doğusunda, Kaz Dağı eteklerinde.

Kyzikos Antik Kenti

Tarihi Neolotik ve Kalkolitik çağlara kadar inen bu Kyzikos Antik Kenti’nde yaşayan en eski kavim, Dolionlar. Bu nedenle de bölge, Dolionis/Dolionia olarak da bilinir. Farklı devletlerin hüküm sürdüğü bu topraklar bugün, Belkıs/Balkız olarak anılmakta. Kentte gün yüzüne çıkmış dört tapınak var.  Bu tapınakların en büyüğü ve önemlisi Hadrian Tapınağı. Bu tapınak, Antik Çağ’da dünyanın sekizinci harikası olarak listeye alınmış durumda. Tiyatro ve amfitiyatro da kentteki diğer önemli yapılardan.

Yeri: Bandırma-Erdek kara yolunda, Kapıdağ eteklerinde.

Adramytteion Antik Kenti

Pelasglar tarafından kurulan Adramytteion Antik Kenti, Antik Mysia Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden. Kent, sikke basma yetkisiyle öne çıkar. O dönemden kalma pek çok sikke bugüne ulaşmış durumda.

Yeri: Burhaniye ilçesinin yaklaşık 2 km batısında,  Karataş mevkisinde.

Prokonnessos Antik Kenti

Prokonnessos Antik Kenti, mermerleriyle ünlü. Günümüzde antik mermer ocakları hâlâ aktif.

Yeri: Marmara Adası’nın kuzeyinde, Saraylar köyünde.

Ancyra Antik Kenti

Ancyra Antik Kenti, Roma Dönemi’ndeki termal yerleşim yeri.

Yeri: Bigadiç ilçesinde, Hisar köyünde.

Hadrianeia Antik Kenti

Hadrianeia Antik Kenti, bir Roma Dönemi yerleşim yeri.

Yeri: Dursunbey ilçesinin kuzeybatısında.

Diğer Antik Kentler

  • Edremit’e bağlı Güre’deki Astyra Antik Kenti,

  • Havran ilçesindeki Thebe/Theb Antik Kenti,

  • Erdek’teki Zeytinli Ada ile çevresinde Klasik Dönem’de kurulmuş olan Arteka Antik Kenti,

  • Gönen-Sarıköy beldesinde yine Klasik Dönem’de kurulmuş olan Zeleia Antik Kenti,

  • Roma Dönemi’nde şimdiki Karacaören köyü civarında kurulmuş olan Perihharaxis Antik Kenti,

  • Savaştepe’deki Keraseion Antik Kenti,

  • Sındırgı’daki Attaneion Antik Kenti

  • Bandırma’daki Plakia Antik Kenti,

Kaz Dağlarında konaklayan tarih meraklılarının gezebileceği diğer Kazdağlarında gezilecek yerler listemizin antik kentlerinden.



Kazdağlarında Gezilecek Yerler : Müzeler, Galeriler, Kent Kitaplığı

Kuvâ-yı Milliye Müzesi

Bu eski belediye binası, Millî Mücadele’de karargâh olarak kullanılmış olup 1996 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Geçirdiği restorasyonun ardından 2008 yılında tekrar hizmete girerek bugüne gelen müze 2 katlı. İlk katında o dönem dâhilinde alınan kararlar, kahramanlara ait eşyalar, Atatürk’ün fotoğrafları; ikinci katında da Balıkesir genelinde yürütülen kazılarda gün yüzüne çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmekte.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, 08.30 ila 12.00/13.30 ila 17.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Anafartalar Cad. Eski Belediye Binası, No: 58, Karesi/Balıkesir

Bandırma-Arkeoloji Müzesi

İki teşhir salonu, laboratuar, konferans salonu ve kütüphaneden meydana gelen Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde, antik yerleşim yerleri olan Kyzikos ile Daskyleion’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezar stelleri, toprak kaplar gibi buluntular sergilenmekte.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, 09.00 ila 16.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Paşabayır Mah. Ziyaret Bahçesi Mevkisi, Bandırma/Balıkesir

Taksiyarhis Kilisesi Anıt Müze (Ayvalık)

1847 yılında inşa edilmiş olan kilise, geçirdiği restorasyonun ardından 2013 yılında anıt müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. İşlemeleri sarmaşık taşlarıyla öne çıkan müzenin özellikle neo-klasik mimarisi, bünyesinde barındırdığı İsa’nın yaşamını anlatan resimleri, balık derisine yapılmış aziz portreleri görülmeye değer.

Adres: İsmet Paşa Mah. Mareşal Fevzi Çakmak Cad. Ayvalık/Balıkesir




Tahtakuşlar Etnografya Galerisi

Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi (Yasal adı galeridir.) ve ilk kez bir köyde kurulmuş sanat galerisi olma özelliğini taşıyan Tahtakuşlar Etnografya Galerisi, 1991 yılında hizmete açılmıştır. Galeride Orta Asya’dan göç ederek Türkiye’ye gelmiş olan Türk boylarına ait kıyafetler, halılar, yazmalar, süs eşyaları, ev eşyaları ve sanata konu ürünler sergilenir. Sergide en dikkat çeken unsur, şüphesiz, dünyada sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağasıdır.

Galeri, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Adres: Tahtakuşlar, Edremit/Balıkesir

Sıdıka Erke Etnografya Müzesi

2001 yılında açılan Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde, Edremit’te geçmişte yaşamış (17-19. yy) topluluklara ait kıyafetler, ev yaşamına ilişkin eşyalar ve günlük yaşamı anlatan unsurlar sergilenmekte. Müzenin zemin katında ayrıca Kuvâ-yı Milliye dönemini yansıtan bir oda, idarî oda ve geniş bir salon bulunmakta.  Bu alanda Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahları ve Atatürk ile silah arkadaşlarının fotoğraflarını görmek mümkün.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, 09.00 ila 12.00/13.00 ila 17.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Soğanyemez, Yılmaz Akpınar Bul. 12A, Edremit/Balıkesir

Bigadiç Müze ve Kültür Evi

1942 Bigadiç depreminden sonra inşa edilmiş olan Bigadiç Müze ve Kültür Evi, Akılcı-İşlevci Mimarlık Akımı’nın öncülerinden. 2001 yılında hizmete giren müzede Kuvâ-yı Milliye dönemini anlatan özel bir bölüm, Ancyra Antik Kenti’ne ait kalıntıların sergilendiği Arkeoloji Bölümü, son 200-300 yıllık dönemde gündelik hayatta kullanılan eşyaların sergilendiği Etnografya Bölümü bulunmakta. Müzede ayrıca sergi, toplantı ve seminerlerde kullanılmak üzere salonlar da mevcut.

Pazar ve pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, 08.00 ila 17.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Servi, Hitay Cad. Bigadiç/Balıkesir

Gönen Mozaik ve Açık Hava Müzesi

Üstü örtülü olan bu müzede; iki taban mozaiği ile Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergilenmekte. Girişler ücretsiz.

Müze, yaz aylarında pazartesi günleri hariç 09.00 ila 19.00, kış aylarında 08.00 ila 17.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Malkoç, Yurt Sok. No: 1, Gönen Termal Tesisleri Yanı, Gönen/Balıkesir

Saraylar Köyü Açık Hava Müzesi

Saraylar Köyü Açık Hava Müzesi, Balıkesir’in Marmara ilçesinde bulunan Roma ve Bizans dönemlerinde mermer ocaklarında işlenerek ihraç edilmiş olan eserlerin sergilendiği bir müze. Sergilenen mermer heykellerin ortak yanı, tamamlanamamış ya da hasar görmüş olması. Girişler ücretsiz.

Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan müze, yaz aylarında 08.00 ila 19.00, kış aylarında ise 08.00 ila 17.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Saraylar, Marmara/Balıkesir

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

İstanbul’un fethinden kısa zaman sonra kurulan dönemin manastırı ve kilisesi, 1835’ten itibaren zenginleşen kitaplığıyla ünlenmiştir. Dinî kitapların yanı sıra kilise hukuku kitaplarının da bulunduğu kilise restore edilerek 2007 yılında kent kitaplığı olarak açılmıştır. Ziyaretçiler kitaplardan yararlanma imkânının yanı sıra hediyelik eşyalar ile özel zeytinyağları da satın alma imkânına sahip.

Kent Kitaplığı, hafta içi 09.30 ila 17.00, hafta sonu ise 09.30 ila 18.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Garip Sokak Aralığı, No: 5, Alibey Adası, Ayvalık/Balıkesir

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi ve Medya Merkezi

Geçmişte Paşa Konağı olan ve 2013 yılında müzeye dönüştürülen yapıda sekiz oda bulunur. Bu odalara, Millî Mücadele döneminde halkı aydınlatanların isimleri verilmiş durumda. Mimarisi ve süslemeleriyle dikkat çeken müze, görkemiyle eski Balıkesir evlerinden ayrılır. Ziyaretçiler müzeyi gezerken basının teknolojik gelişimini gözler önüne seren araç gereçleri keşfetmekte ve sesli/görüntülü olarak Balıkesir basının tarihçesini öğrenmekte.

Müze, hafta içi her gün 14.00 ila 16.30 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Karesi Mah. Kaya Sok. No: 8, Merkez/Balıkesir

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi̇

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi̇’nin temeli, Kuvâ-yı Milliye Müzesi’nin içinde fotoğraf makineleri ile aksesuarların sergilenmeye başlamasıyla 1996 yılında atılmıştır.

2004 yılında kendi yerinde hizmet vermeye başlayan müzenin kitaplık bölümünde tamamı imzalı olan, fotoğraf hakkında yazılmış 1.500 eser bulunmakta. 2006 yılında müze kısmı da tamamlanan yapı, tematik olarak Türkiye’de bir ilk.

Müze, ikisi sergi salonu, biri fotoğraf ekipmanlarının, karanlık odanın ve binanın buluntularının sergilendiği salon ve biri teknik açıdan değerli sayılan fotoğraf makinelerinin sergilendiği salon olmak üzere toplam 4 salondan oluşmakta.

Müze, salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri 13.30 ila 18.00 saatleri arasında gezilebilmekte.

Adres: Dumlupınar Mah. Ulus Sok. No: 1-3, Merkez/Balıkesir

BONUS

Kaz Dağlarında Alışveriş

Kaz Dağlarında konaklayanların bölgeden ayrılmadan kendilerine verdikleri en güzel hediye, şüphesiz ciğerlerini dolduran tertemiz havadır.

Ancak hatıra da kalmalı bu unutulmaz geziden ve eş dost da sevindirilmeli. Peki, Kaz Dağlarında butik otelinizdeki son gününüzde topladığınız valizinizin içine ne tür hediyelikler koyabilirsiniz?

İşte, cevaplar:

Kaz Dağlarının büyük bir bölümünün bulunduğu il, Balıkesir, kolonyası ve kaymaklısıyla meşhur.

Eğer Kaz Dağlarını doyasıya yaşadıktan sonra çevreyi keşfetmeye çıkıp Bigadiç’e ya da Sındırgı’ya gittiyseniz de buralardan Yağcıbedir halılarından alabilirsiniz.

Bu topraklara kadar gelip sağlıklı, uzun yaşamın sırrını içinde saklayan zeytinyağından almadan olur mu hiç? Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Gömeç ve Erdek,  hakiki zeytinyağına kolaylıkla ulaşabileceğiniz adreslerden.

Edremit’e bağlı Altınoluk’a düştüyse yolunuz, buradan da aromalı zeytinyağı, zeytin şekeri ve bitki çayı almanızı tavsiye ederiz.

Gönen’de satılan iğne oyası ile pirinç,

Ayvalık’ta satılan pembe zeytin,

Savaştepe ile Manyas’ta satılan süt ürünleri,

İvrindi-Kayapa’da satılan çömlekler,

Dursunbey’de satılan ametist taşıyla bezeli takılar,

Dedetaşı köyünde satılan Zili dokumaları,

Marmara ilçesi-Avşa beldesinde satılan şaraplar,

İvrindi-Korucu beldesinde satılan bastonlar, Renkli kaşıklar, oklavalar, ağızlıklar ve kirkitler,

kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz diğer yöresel ürünlerden.















88 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page